Jak upiec domowe bułki i rogaliki?

Jeśli masz w domu spore zapasy drożdży oraz mąki i zastanawiasz się, jak je wykorzystać, spieszymy do Ciebie z pomocą. W poniższym poradniku przygotowaliśmy kilka cennych wskazówek i przepisów, dzięki którym zamienisz się w prawdziwego eksperta od wypieków. Jak przygotować puszyste bułki i czy upieczenie domowych rogali w ogóle jest możliwe? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Dlaczego warto wybrać mąkę pełnoziarnistą;

  • Jak upiec domowe bułki pełnoziarniste;

  • Jak przygotować domowe rogale z makiem.

Jak upiec domowe bułki i rogaliki?

Dlaczego warto wybrać mąkę pełnoziarnistą?

W odróżnieniu od tradycyjnej mąki pszennej (np. typu 450), ta pełnoziarnista (np. typu 2000) skrywa w sobie zestaw cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi sporą dawkę fosforu, magnezu, żelaza oraz cynku. Dodatkowo mąka pszenna pełnoziarnista jest źródłem (niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego) witamin z grupy B. Co ważne niniejszy rodzaj mąki zawiera w sobie sporą dawkę błonnika, dzięki czemu wspomaga czynność układu krążenia i przyczynia się do przyspieszenia procesu utraty nadmiernej masy ciała.

Jak upiec domowe bułki pełnoziarniste?

Jakich składników potrzebujesz?

Jak upiec domowe bułki i rogaliki?

Sposób przygotowania:

Krok I: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: rozkruszone drożdże, 4 łyżeczki ciepłej wody, 1 łyżeczkę cukru, 1 płaską łyżkę mąki. Następnie, odstaw zaczyn do wyrośnięcia na około 15 minut;

Krok II: W większej misce połącz ze sobą: mąkę, wodę, mleko, jajko, wybrany tłuszcz, siemię lniane oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Następnie, wyrabiaj ciasto ręcznie przez około 15-20 minut;

Krok III: Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 90 minut;

Krok IV: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz ugnieć i podziel na równe części;

Krok V: Z wydzielonych kawałków ciasta uformuj małe bułeczki. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;

Krok VI: Uformowane bułki przykryj ręcznikiem papierowym lub czystym ręcznikiem kuchennych i odstaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut;

Krok VII: Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp pestkami dyni oraz słonecznika;

Krok VIII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200oC i piecz w nim bułki przez około 15 minut.

Jak przygotować domowe rogale z makiem?

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: rozkruszone drożdże, łyżkę wody, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Całość pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut;

Krok II: Do większej miski przełóż: obie mąki, sól, wodę, wybrany olej oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy;

Krok III: Wyrabiaj ciasto przez około 15-20 minut, aż swobodnie zacznie odchodzić od dłoni;

Krok IV: Wyrobione ciasto pozostaw pod przykryciem na około 90 minut;

Krok V: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, ponownie zagnieć ciasto;

Krok VI: Posyp stolnicę mąką, a następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm i podziel je na 6 trójkątów;

Krok VII: Uformuj rogaliki, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;

Krok VIII: Gotowe rogaliki nakryj ściereczką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut;

Krok IX: Wyrośnięte rogaliki posmaruj wymieszanym jajkiem z odrobiną mleka, a następnie posyp je: makiem, sezamem oraz płatkami owsianymi;

Krok X: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim rogaliki przez około 20-25 minut.

Podsumowanie

Domowe pieczywo z mąki pełnoziarnistej jest nie tylko pełne smaku, ale również zdrowia. Dlatego też, już dziś wykorzystaj powyższe przepisy i zamień się w prawdziwego mistrza wypieków.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *