Jeśli masz w domu spore zapasy drożdży oraz mąki i zastanawiasz się, jak je wykorzystać, spieszymy do Ciebie z pomocą. W poniższym poradniku przygotowaliśmy kilka cennych wskazówek i przepisów, dzięki którym zamienisz się w prawdziwego eksperta od wypieków. Jak przygotować puszyste bułki i czy upieczenie domowych rogali w ogóle jest możliwe? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.
Z tego artykułu dowiesz się
-
Dlaczego warto wybrać mąkę pełnoziarnistą;
-
Jak upiec domowe bułki pełnoziarniste;
-
Jak przygotować domowe rogale z makiem.
Dlaczego warto wybrać mąkę pełnoziarnistą?
W odróżnieniu od tradycyjnej mąki pszennej (np. typu 450), ta pełnoziarnista (np. typu 2000) skrywa w sobie zestaw cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi sporą dawkę fosforu, magnezu, żelaza oraz cynku. Dodatkowo mąka pszenna pełnoziarnista jest źródłem (niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego) witamin z grupy B. Co ważne niniejszy rodzaj mąki zawiera w sobie sporą dawkę błonnika, dzięki czemu wspomaga czynność układu krążenia i przyczynia się do przyspieszenia procesu utraty nadmiernej masy ciała.
Jak upiec domowe bułki pełnoziarniste?
Jakich składników potrzebujesz?
- 500 g mąki pszennej (pełnoziarnistej);
- 150 ml ciepłej wody;
- 150 ml ciepłego mleka;
- 1 jajka;
- 2 łyżek oliwy z oliwek (lub masła sklarowanego);
- 1 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej;
- 25 g drożdży;
- 1 łyżeczki cukru trzcinowego;
- Garści siemienia lnianego;
- Garści pestek dyni;
- Garści pestek słonecznika;
- 1 białka do posmarowania bułek.
Sposób przygotowania:
Krok I: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: rozkruszone drożdże, 4 łyżeczki ciepłej wody, 1 łyżeczkę cukru, 1 płaską łyżkę mąki. Następnie, odstaw zaczyn do wyrośnięcia na około 15 minut;
Krok II: W większej misce połącz ze sobą: mąkę, wodę, mleko, jajko, wybrany tłuszcz, siemię lniane oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Następnie, wyrabiaj ciasto ręcznie przez około 15-20 minut;
Krok III: Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 90 minut;
Krok IV: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz ugnieć i podziel na równe części;
Krok V: Z wydzielonych kawałków ciasta uformuj małe bułeczki. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;
Krok VI: Uformowane bułki przykryj ręcznikiem papierowym lub czystym ręcznikiem kuchennych i odstaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut;
Krok VII: Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp pestkami dyni oraz słonecznika;
Krok VIII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200oC i piecz w nim bułki przez około 15 minut.
Jak przygotować domowe rogale z makiem?
Jakich składników potrzebujesz?
- 500 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej typu 1850);
- 100 g mąki pszennej typu 550;
- 200 ml ciepłej wody;
- 2 łyżeczek oleju rzepakowego (lub masła sklarowanego);
- 20 g świeżych drożdży;
- 1 łyżki cukru trzcinowego;
- 1 płaskiej łyżeczki soli;
- 1 jajka oraz jednej łyżki mleka (do posmarowania rogalów);
- Garści maku;
- Garści sezamu;
- Garści płatków owsianych.
Sposób przygotowania:
Krok I: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: rozkruszone drożdże, łyżkę wody, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Całość pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut;
Krok II: Do większej miski przełóż: obie mąki, sól, wodę, wybrany olej oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy;
Krok III: Wyrabiaj ciasto przez około 15-20 minut, aż swobodnie zacznie odchodzić od dłoni;
Krok IV: Wyrobione ciasto pozostaw pod przykryciem na około 90 minut;
Krok V: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, ponownie zagnieć ciasto;
Krok VI: Posyp stolnicę mąką, a następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm i podziel je na 6 trójkątów;
Krok VII: Uformuj rogaliki, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;
Krok VIII: Gotowe rogaliki nakryj ściereczką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut;
Krok IX: Wyrośnięte rogaliki posmaruj wymieszanym jajkiem z odrobiną mleka, a następnie posyp je: makiem, sezamem oraz płatkami owsianymi;
Krok X: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim rogaliki przez około 20-25 minut.
Podsumowanie
Domowe pieczywo z mąki pełnoziarnistej jest nie tylko pełne smaku, ale również zdrowia. Dlatego też, już dziś wykorzystaj powyższe przepisy i zamień się w prawdziwego mistrza wypieków.