Jak zaparzyć Yerba Mate tak, aby była dobra?


Jakie właściwości zdrowotne w sobie skrywa? I jak zaparzyć ją w prawidłowy sposób? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat Yerba Mate znajdziesz w dalszej części tekstu.

Yerba Mate (nazywana również świętym zielem) cieszy się coraz większą popularnością. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości kofeiny, która wpływa na nas w sposób pobudzający, jednocześnie nie doprowadzając do uzależnienia. Ponadto, jeden z ulubionych napojów Papieża Franciszka, posiada również szereg cennych właściwości, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Co jeszcze warto wiedzieć na temat Yerba Mate?

Yerba Mate – poznaj jej najważniejsze właściwości zdrowotne!

Yerba Mate, pozyskiwana z liści ostrokrzewu paragwajskiego, stanowi bogate źródło kofeiny, kwasu chlorogenowego (zawartego również w ziarnach zielonej kawy), witamin i minerałów, jak i cennych antyoksydantów. Do najbardziej znanych właściwości niniejszego napoju możemy zaliczyć pobudzenie naszego organizmu, zwiększenie koncentracji w ciągu dnia oraz podniesienie ogólnej sprawności psychofizycznej. Ponadto, ze względu na bogatą zawartość cennych witamin (w tym: witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, H oraz E), jak i wartościowych składników mineralnych (w tym: magnezu, krzemu, potasu, sodu, wapnia i żelaza), regularne spożywanie Yerba Mate wpływa na:

  • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości;
  • Zmniejszenie ryzyka chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego;
  • Wsparcie procesu odchudzania, poprzez regulację procesów przemiany materii;
  • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II;
  • Podniesienie ogólnej odporności organizmu, a tym samym zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób o podłożu wirusowym i bakteryjnym;
  • Wzmocnienie struktury kości oraz zębów;
  • Zwiększenie tolerancji na wysiłek fizyczny.

Yerba Mate – jakie są jej rodzaje?

W sklepach ze zdrową żywnością i nie tylko, możemy nabyć kilka rodzajów Yerba Mate. Czym różnią się między sobą?

Yerba Mate ARBACUA – nazywana również Yerbą wędzoną, wytwarzana jest z suszonych i wędzonych dymem palonego drewna liści ostrokrzewu.

Yerba Mate LABORADA CON PALO – napar z liści oraz gałązek ostrokrzewu paragwajskiego.

Yerba Mate OSTADA – napar z pieczonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, charakteryzujący się nieco słodkawym smakiem.

Yerba Mate – jak zaparzyć ją w tradycyjny sposób?

Yerba Mate zazwyczaj pije się w specjalnych naczyniach wykonanych z drewna lub ceramiki. Jednak to nie naczynie, z którego pijemy jest tutaj najważniejsze, a temperatura wody, jaką zalewamy suszone liście niniejszej herbaty. Optymalna temperatura wody, dzięki której będziemy w stanie uzyskać jak największą ilość pożądanych składników odżywczych, wynosi około 70-80oC (tak jak w przypadku zielonej herbaty).

W celu przygotowania prawidłowego naparu, należy napełnić specjalne naczynie (w ilości 2/3) suszonymi liśćmi ostrokrzewu paragwajskiego, a następnie przełożyć cały susz na jedną stronę i włożyć rurkę (bombillę), a w puste miejsce wlać wodę o odpowiedniej temperaturze. Kiedy liście wchłoną wodę, należy wlać około 4 łyżek letniej wody, a na następnie rozpocząć picie naparu.

Uwaga! Wodę dolewamy do liści tak długo, aż przestaną ją zabarwiać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *