Jak zaparzyć Yerba Mate tak, aby była dobra?

Jakie właściwości zdrowotne w sobie skrywa? I jak zaparzyć ją w prawidłowy sposób? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat Yerba Mate znajdziesz w dalszej części tekstu.

Yerba Mate (nazywana również świętym zielem) cieszy się coraz większą popularnością. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości kofeiny, która wpływa na nas w sposób pobudzający, jednocześnie nie doprowadzając do uzależnienia. Ponadto, jeden z ulubionych napojów Papieża Franciszka, posiada również szereg cennych właściwości, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Co jeszcze warto wiedzieć na temat Yerba Mate?

Yerba Mate – poznaj jej najważniejsze właściwości zdrowotne!

Yerba Mate, pozyskiwana z liści ostrokrzewu paragwajskiego, stanowi bogate źródło kofeiny, kwasu chlorogenowego (zawartego również w ziarnach zielonej kawy), witamin i minerałów, jak i cennych antyoksydantów. Do najbardziej znanych właściwości niniejszego napoju możemy zaliczyć pobudzenie naszego organizmu, zwiększenie koncentracji w ciągu dnia oraz podniesienie ogólnej sprawności psychofizycznej. Ponadto, ze względu na bogatą zawartość cennych witamin (w tym: witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, H oraz E), jak i wartościowych składników mineralnych (w tym: magnezu, krzemu, potasu, sodu, wapnia i żelaza), regularne spożywanie Yerba Mate wpływa na:

  • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości;
  • Zmniejszenie ryzyka chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego;
  • Wsparcie procesu odchudzania, poprzez regulację procesów przemiany materii;
  • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II;
  • Podniesienie ogólnej odporności organizmu, a tym samym zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób o podłożu wirusowym i bakteryjnym;
  • Wzmocnienie struktury kości oraz zębów;
  • Zwiększenie tolerancji na wysiłek fizyczny.

Yerba Mate – jakie są jej rodzaje?

W sklepach ze zdrową żywnością i nie tylko, możemy nabyć kilka rodzajów Yerba Mate. Czym różnią się między sobą?

Yerba Mate ARBACUA – nazywana również Yerbą wędzoną, wytwarzana jest z suszonych i wędzonych dymem palonego drewna liści ostrokrzewu.

Yerba Mate LABORADA CON PALO – napar z liści oraz gałązek ostrokrzewu paragwajskiego.

Yerba Mate OSTADA – napar z pieczonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, charakteryzujący się nieco słodkawym smakiem.

Yerba Mate – jak zaparzyć ją w tradycyjny sposób?

Yerba Mate zazwyczaj pije się w specjalnych naczyniach wykonanych z drewna lub ceramiki. Jednak to nie naczynie, z którego pijemy jest tutaj najważniejsze, a temperatura wody, jaką zalewamy suszone liście niniejszej herbaty. Optymalna temperatura wody, dzięki której będziemy w stanie uzyskać jak największą ilość pożądanych składników odżywczych, wynosi około 70-80oC (tak jak w przypadku zielonej herbaty).

W celu przygotowania prawidłowego naparu, należy napełnić specjalne naczynie (w ilości 2/3) suszonymi liśćmi ostrokrzewu paragwajskiego, a następnie przełożyć cały susz na jedną stronę i włożyć rurkę (bombillę), a w puste miejsce wlać wodę o odpowiedniej temperaturze. Kiedy liście wchłoną wodę, należy wlać około 4 łyżek letniej wody, a na następnie rozpocząć picie naparu.

Uwaga! Wodę dolewamy do liści tak długo, aż przestaną ją zabarwiać.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.