Gęste, idealnie słodkie, aromatyczne. Powidła śliwkowe nie mają sobie równych. A gdyby tak pokusić się o ich samodzielne przygotowanie w domowym zaciszu? To wcale nie takie trudne. Te z poniższego przepisu pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze.
Do przygotowania powideł śliwkowych tak naprawdę potrzebujesz tylko jednego składnika – dojrzałych, najlepiej jak najmniejszych, śliwek węgierek. Ważne, aby pestka z łatwością oddzielała się od miąższu owoców. Dojrzałe na słońcu węgierki same w sobie mają tyle słodyczy, że nie potrzebują dodatkowego dosładzania. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że powidła nie zepsują się w trakcie okresu przechowywania, możesz dodać do nich odrobinę cukru – to znacząco przedłuży ich trwałość.
Przepis na domowe powidła śliwkowe
Składniki:
- 5 kg dojrzałych śliwek węgierek
- opcjonalnie 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
- Śliwki umyj a następnie usuń z nich pestki.
- Wydrylowane śliwki wsyp do garnka z szerokim, najlepiej dość grubym dnem. Garnek ustaw na małym ogniu (bez pokrywki, aby woda zawarta w owocach mogła odparowywać).
- Podgrzewaj śliwki (od czasu do czasu mieszając) aż do momentu, gdy staną się bardzo gęste i błyszczące. Cały proces może trwać nawet kilka godzin.
- Gdy powidła osiągną pożądaną gęstość, dodaj cukier, jeśli go używasz.
- Gorące powidła przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
- Słoiki dokładnie zakręć, ustaw do góry dnem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowane powidła śliwkowe najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, tj. piwniczka czy domowa spiżarnia. Jeśli zadbasz o prawidłowe warunki ich przechowywania, możesz mieć pewność, że będziesz mógł cieszyć się ich wybornym smakiem przez cały rok.
Z czym najlepiej smakują powidła śliwkowe?
Domowe powidła śliwkowe możesz wykorzystywać w swojej kuchni na bardzo wiele sposobów. Są nie tylko niezastąpione w przygotowywaniu świątecznych pierników, ale świetnie sprawdzą się także jako dodatek do pieczywa, gofrów, omletów czy naleśników. Ich głęboki aromat doskonale podkreśli również smak bigosu, mięs czy serów.