Jak zrobić domowe powidła śliwkowe?

Gęste, idealnie słodkie, aromatyczne. Powidła śliwkowe nie mają sobie równych. A gdyby tak pokusić się o ich samodzielne przygotowanie w domowym zaciszu? To wcale nie takie trudne. Te z poniższego przepisu pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze.

Do przygotowania powideł śliwkowych tak naprawdę potrzebujesz tylko jednego składnika – dojrzałych, najlepiej jak najmniejszych, śliwek węgierek. Ważne, aby pestka z łatwością oddzielała się od miąższu owoców. Dojrzałe na słońcu węgierki same w sobie mają tyle słodyczy, że nie potrzebują dodatkowego dosładzania. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że powidła nie zepsują się w trakcie okresu przechowywania, możesz dodać do nich odrobinę cukru – to znacząco przedłuży ich trwałość.

Przepis na domowe powidła śliwkowe

Składniki:

  • 5 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • opcjonalnie 5 łyżek cukru

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj a następnie usuń z nich pestki.
  2. Wydrylowane śliwki wsyp do garnka z szerokim, najlepiej dość grubym dnem. Garnek ustaw na małym ogniu (bez pokrywki, aby woda zawarta w owocach mogła odparowywać).
  3. Podgrzewaj śliwki (od czasu do czasu mieszając) aż do momentu, gdy staną się bardzo gęste i błyszczące. Cały proces może trwać nawet kilka godzin.
  4. Gdy powidła osiągną pożądaną gęstość, dodaj cukier, jeśli go używasz.
  5. Gorące powidła przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
  6. Słoiki dokładnie zakręć, ustaw do góry dnem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Tak przygotowane powidła śliwkowe najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, tj. piwniczka czy domowa spiżarnia. Jeśli zadbasz o prawidłowe warunki ich przechowywania, możesz mieć pewność, że będziesz mógł cieszyć się ich wybornym smakiem przez cały rok.

 Z czym najlepiej smakują powidła śliwkowe?

Domowe powidła śliwkowe możesz wykorzystywać w swojej kuchni na bardzo wiele sposobów. Są nie tylko niezastąpione w przygotowywaniu świątecznych pierników, ale świetnie sprawdzą się także jako dodatek do pieczywa, gofrów, omletów czy naleśników. Ich głęboki aromat doskonale podkreśli również smak bigosu, mięs czy serów.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *