Jak zrobić zdrowe naleśniki?


Naleśniki to jedno z tych dań, które uwielbiają niemal wszyscy. Niestety ich klasyczna wersja, dodatkowo podana z czekoladowym kremem lub bitą śmietaną, to solidna porcji kalorii. Czy to oznacza, że jeśli dbamy o zdrowie i sylwetkę musimy całkowicie wykluczyć naleśniki z naszego menu? Niekoniecznie. Wystarczy zmodyfikować nieco podstawowy przepis i cieszyć się ich smakiem nie tylko od święta, ale i na co dzień.

  1. Naleśniki orkiszowe

Najprostszym sposobem na ”odchudzenie” klasycznego przepisu na naleśniki będzie zastąpienie mąki pszennej mąką orkiszową. Dlaczego mąka orkiszowa będzie lepszym wyborem? Jest znacznie mniej kaloryczna, dodatkowo dostarcza sporej ilości cennego białka. Jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia i poziom cholesterolu we krwi.

Składniki:

  • szklanka mąki orkiszowej (typ 630)
  • pół szklanki mleka (lub wybranego napoju roślinnego)
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta ksylitolu

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki. Całość miksujemy na gładką masę (powinniśmy otrzymać konsystencję dość gęstej śmietany). Gęstość ciasta możemy regulować dodatkiem mąki i wody.

Naleśniki smażymy na suchej patelni (najlepiej naleśnikowej) pamiętając, aby przed pobraniem każdej kolejnej porcji dokładnie zamieszać ciasto.

 

  1. Naleśniki jaglane

Nie od dziś wiadomo, że kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz a jej prozdrowotne właściwości można by długo wymieniać. Wspomaga ona m.in. detoksykację organizmu, pomaga obniżyć cholesterol, sprzyja utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, zapewnia prawidłową przemianę materii. Naleśniki przygotowane na bazie ugotowanej kaszy jaglanej to świetny pomysł na przemycenie jej do diety naszych pociech.

Składniki:

  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej
  • szklanka mleka (lub dowolnego napoju roślinnego)
  • 1 jajko
  • łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta ksylitolu

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy, aż do uzyskania jednolitej, dość gładkiej konsystencji. Gęstość ciasta możemy regulować dodatkiem mąki i wody.

Naleśniki smażymy na suchej patelni (najlepiej naleśnikowej) i układamy jeden na drugim.

 

  1. Naleśniki szpinakowe

Naleśniki to nie jedynie dobra opcja na słodkie śniadanie. Podane na słono (np. z kurczakiem czy pieczarkami) znakomicie sprawdzą się w roli wytrawnego obiadu czy kolacji. Jeśli do ciasta dodamy kilka liści świeżego szpinaku to zyskają one atrakcyjny intensywnie zielony kolor, który przekona do nich nawet dzieci.

Składniki:

  • szklanka mąki orkiszowej (typ 630)
  • pół szklanki mleka (lub wybranego napoju roślinnego)
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki liści szpinaku

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy resztę składników. Całość miksujemy na gładką masę (powinniśmy otrzymać konsystencję dość gęstej śmietany). Gęstość ciasta możemy regulować dodatkiem mąki i wody.

Naleśniki smażymy na suchej patelni (najlepiej naleśnikowej) pamiętając, aby przed pobraniem każdej kolejnej porcji dokładnie zamieszać ciasto.

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *