Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany? – Jaki olej kokosowy wybrać

Olej kokosowy to produkt, który coraz częściej wykorzystywany jest w naszych domach, zarówno jako zdrowy zamiennik tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, jak i środek do pielęgnacji ciała. Jednakże, czy wiemy jaki produkt tak naprawdę znajduje się na naszych półkach?

Wraz z rosnącą popularnością oleju kokosowego, niniejszy produkt możemy coraz częściej nabyć nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale również w sieciowych marketach. Niestety nie wszystkie produkty kryjące się pod nazwą „olej kokosowy” są w stanie zaoferować nam to samo. Jaki olej wybrać i dlaczego sposób jego tłoczenia może mieć dla nas aż tak duże znaczenie? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.

Olej kokosowy RAFINOWANY CZY NIERAFINOWANY?

Obecnie w sklepach możemy nabyć dwa rodzaje oleju kokosowego, które różnią się między sobą nie tylko ceną oraz konsystencją, ale również (co najważniejsze) sposobem tłoczenia, który w znacznym stopniu wpływa na zawartość i właściwości niniejszego produktu.

[related-post]

Olej kokosowy NIERAFINOWANY

Olej kokosowy nierafinowany (zimnotłoczony) pozyskiwany jest bezpośrednio z miąższu orzecha kokosowego w procesie mechanicznego tłoczenia w temperaturze nieprzekraczającej 26oC. Niniejsza metoda uchodzi za najstarszą i najbardziej naturalną metodę pozyskiwania oleju, która pozwala na zachowanie zarówno właściwości, jak i smaku i zapachu kokosa.

Olej nierafinowany – właściwości

Niniejszy produkt pozyskiwany w drodze zimnego tłoczenia wykazuje szereg właściwości, które zbawiennie mogą wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Nierafinowany olej kokosowy zawiera w sobie bowiem szereg wartościowych witamin i minerałów, dzięki którym wsparty zostaje między innymi nasz układ odpornościowy oraz układ pokarmowy. Ponadto, według licznych badań naukowych, niniejszy składnik może wpłynąć pozytywnie na:

  • Wygląd naszej skóry oraz włosów;
  • Przyspieszenie metabolizmu, a tym samym wsparcie procesu odchudzania;
  • Regulację pracy tarczy;
  • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia w przyszłości takich chorób jak: osteoporoza, Alzheimer, nowotwory;
  • Oczyszczenie naszego organizmu z nadmiaru szkodliwych bakterii oraz grzybów odpowiedzialnych za powstawanie licznych chorób.

Olej kokosowy nierafinowany

Olej nierafinowany – zastosowanie

Nierafinowany olej kokosowy z powodzeniem może być wykorzystywany zarówno w naszej kuchni, jak i w kosmetyce. Dodanie niniejszego składnika do przyrządzanych potraw oraz deserów nada im nie tylko wyjątkowego smaku, ale również licznych właściwości pro-zdrowotnych. Niestety, niniejszy produkt nie nadaje się do smażenia na mocno rozgrzanej patelni, ponieważ temperatura jego spalania wynosi zaledwie 175oC.

Jak rozpoznać nierafinowany olej kokosowy?

Niniejszy produkt wyróżnia charakterystyczna konsystencja (przypominająca smalec), biały kolor i pełny zapach kokosa. Dodatkowo, olej kokosowy wytwarzany w procesie zimnego tłoczenia jest znacznie droższy od oleju rafinowanego.

Olej kokosowy RAFINOWANY

Rafinowany olej kokosowy pozyskiwany jest za pośrednictwem skomplikowanego procesu, w którym udział bierze wysoka temperatura oraz często rozpuszczalniki chemiczne. W wyniku niniejszego działania utracona zostaje większość pro-zdrowotnych właściwości niniejszego produktu. Olej rafinowany nie posiada również charakterystycznego smaku, ani zapachu kokosa.

Olej rafinowany – właściwości

Mimo, iż większość wartości odżywczych oleju kokosowego zostaje utracona w skomplikowanym procesie rafinacji, nadal niewielka grupa dietetyków uważa, że niniejsza postać produktu może przyczynić się do zwiększenia efektywności procesu odchudzania.

Olej rafinowany – zastosowanie

Rafinowany olej kokosowy może być wykorzystywany w naszej kuchni jako zamiennik tłuszczu do smażenia. Niestety niniejszy produkt, w przeciwieństwie do nierafinowanego oleju kokosowego, nie posiada zastosowania w pielęgnacji ciała oraz włosów.

Jak rozpoznać rafinowany olej kokosowy?

Rafinowany olej kokosowy charakteryzuje się niższą ceną w porównaniu do oleju pozyskiwanego w procesie zimnego tłoczenia. Ponadto, niniejszy produkt nie posiada zapachu, ani smaku kokosa.

Który olej kokosowy wybrać – rafinowany czy nierafinowany?

Na podstawie zawartych w powyższym artykule informacji oraz ogólnodostępnej wiedzy, śmiało możemy stwierdzić, iż nierafinowany olej kokosowy znacznie przewyższa swoją jakością oraz właściwościami odżywczymi produkt wytwarzany w wysokiej temperaturze. Niemniej jednak, kokosowy olej rafinowany uważany jest za jeden z najzdrowszych olejów rafinowanych, dzięki czemu stanowi wspaniałą alternatywę dla zwykłego oleju do smażenia.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.