JESIEŃ! Czas na ciasto z dynią i orzechami

Jesień coraz bliżej. Wiele osób zastanawia się co jeść w chłodne, jesienne dni, by nie przytyć, zachować smukłą sylwetkę, a jednocześnie mieć siłę i energię. Oto kilka wskazówek odnośnie sposobu odżywiania się.

warzywa

Czy jesienią powinno się jeść więcej?
Zapotrzebowanie energetyczne w okresie jesiennym nie zmienia się. Oznacza to, że nasz organizm nie potrzebuje większej ilości jedzenia w tym okresie. Mimo to wiele osób w tym czasie tyje, co wiąże się m.in. z rzadszym wychodzeniem z domu na spacery i mniejszą aktywnością fizyczną. Warto więc pamiętać o ruchu, ponieważ dzięki temu zachowamy ładną sylwetkę. A spacer lub np. bieganie w ciągu jesiennych dni nie musi być wcale trudny. Jeśli tylko pogoda dopisuje starajmy się spędzać na zewnątrz jak najwięcej czasu.

Co jeść jesienią?
Tak długo, jak mamy możliwość, warto sięgać po świeże warzywa i owoce. Później, kiedy nie ma już zbyt dużego wyboru świeżych produktów rozwiązaniem mogą być mrożonki. Mrożone warzywa są zdrowe i posiadają wartości podobne do świeżych.
W okresie jesiennym warto wybierać owoce egzotyczne, których w tym czasie jest sporo w sklepach. Do wyboru mamy: pomarańcze, mandarynki, ananasy, czy np. banany.

Jak jeść jesienią?
Podobnie jak w pozostałych miesiącach, ponieważ podstawowe zasady zdrowego żywienia są uniwersalne, niezależnie od pory roku. Obowiązuje 5 posiłków dziennie, dużo warzyw, owoców, chudy nabiał, ryby, jedzone regularnie, produkty zbożowe. Warto ograniczyć lub, jeśli jest to możliwe, całkowicie wyeliminować produkty przetworzone ze swojej diety oraz słodycze i używki.

Jesień to czas zbiorów. Wtedy też w naszej domowej spiżarni pojawiają się sezonowe produkty, takie jak np. orzechy, lub warzywa, np. dynia. Co z nich przygotować?
Dziś podajemy Wam przepis na ciasto z dynią i orzechami.

ciasto

Ciasto z dynią i orzechami

Składniki:
2 szklanki dyni, startej na dużych oczkach
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
3/4 szklanki oleju kokosowego
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżeczki cynamonu
1 szklanka posiekanych, pomieszanych orzechów włoskich i laskowych

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać olej. Dodawać po łyżce mąki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Dodać tartą dynię i miksować krótko. Na koniec dodać orzechy. Wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blaszki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 60 minut.

Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.