Jesienne warzywa i owoce – co warto o nich wiedzieć?

Wraz z rozpoczęciem września, do naszych okien zapukała piękna, złota jesień. Ten wyjątkowy czas wiąże się nie tylko z obniżeniem temperatury powietrza i mniejszą ilością słońca, ale również ze zmianą dostępności naszych ulubionych warzyw i owoców. I chociaż sezon na jagody i truskawki już dawno dobiegł końca, w sklepach oraz na straganach bez trudu możemy znaleźć pełne smaku i witamin warzywa, jak również owoce. Które z nich warto wykorzystać w naszej kuchni? I jak przygotować brukselkę, aby smakowała nawet najmłodszym? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego warto jeść dynię;
  • Jak wykorzystać dynię w naszej kuchni i przygotować z niej aromatyczny krem;
  • Dlaczego warto jeść brukselkę;
  • Jak wykorzystać brukselkę w naszej kuchni i przyrządzić z niej smaczną zupę;
  • Dlaczego warto jeść gruszki;
  • Jak wykorzystać gruszki w naszej kuchni i przygotować z nich wykwintną sałatkę.
dlaczego warto jeść dynię?

Dlaczego warto jeść dynię?

Chociaż dynia kojarzy nam się głównie z jesienną ozdobą przydomowych ganków, tak naprawdę stanowi ona prawdziwą skarbnicę cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Warto wiedzieć, iż warzywo to jest doskonałym źródłem witaminy C, jak również witaminy A, E, K oraz witamin z grupy B. Ponadto, dynia zawiera w sobie zestaw cennych minerałów, takich jak: wapń, magnez, potas, fosfor, czy żelazo. Nie bez znaczenia jest również beta-karoten obecny w składzie niniejszego warzywa. Substancja ta uznawana jest bowiem za silny przeciwutleniacz, a co za tym idzie, wprowadzenie dyni do zdrowej diety (w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną) wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości. Liczne badania naukowe potwierdzają, iż regularne spożywanie tego pomarańczowego warzywa stanowi skuteczną profilaktykę nowotworów żołądka, jelita grubego, płuc, jak również raka piersi.

Jak wykorzystać dynię w naszej kuchni i przygotować z niej aromatyczny krem?

Aromatyczną i pełną witamin dynię możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Bez przeszkód możemy dodawać ją zarówno do dań słodkich (na przykład ciast, koktajli, domowych lodów, porannej owsianki), jak również wytrawnych (na przykład wegańskiego leczo lub pełnego warzyw sosu do makaronu oraz gulaszu z dodatkiem delikatnego indyka). Niemniej jednak, w okresie jesienno-zimowym największym powodzeniem cieszy się zupa-krem z dyni, którą można przygotować w szybki i łatwy sposób. Poniżej dowiesz się jak to zrobić!

Składniki na zupę-krem z dyni:

  • 1 kg pokrojonej w kostkę i obranej ze skórki dyni;
  • 1 cebula czerwona;
  • 1 papryka czerwona;
  • Około 0,7 l bulionu warzywnego;
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
  • Szczypta ostrej papryki;
  • Szczypta soli.
Zupa-krem z dyni

Sposób przygotowania:

Krok I: Cebulkę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę;

Krok II: Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej powyższe warzywa;

Krok III: Kiedy cebulka się zarumieni, dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę dynię. Całość smaż przez około 15 minut;

Krok IV: Podsmażone warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem warzywnym;

Krok V: Do zupy dodaj ulubione przyprawy;

Krok VI: Gotuj zupę przez około 5-10 minut, a następnie ostudź ją i zmiksuj przy pomocy blendera.

Tak przygotowaną zupę możesz podawać z dodatkiem prażonych pestek dyni oraz łyżką jogurtu naturalnego.

Dlaczego warto jeść brukselkę?

Chociaż brukselka jest łatwo dostępnym warzywem (szczególnie podczas jesieni), nadal rzadko ląduje na naszych stołach. A szkoda! To niezwykłe warzywo, które swoim wyglądem może przypominać nam małą kapustę, stanowi prawdziwą skarbnicę witaminy C, jak również silnych przeciwutleniaczy. Dodatkowo, brukselka przy niewielkiej wartości kalorycznej zapewnia nam dowóz sporej ilości witaminy A oraz K. Ponadto, warzywo to jest bogate w potas, wapń, fosfor, magnez oraz sód. Warto również wiedzieć, iż brukselka jest doskonałym źródłem kwasu foliowego. Dlatego też, nie powinno zabraknąć jej w diecie kobiet w ciąży, jak również tych, które w najbliższym czasie planują poczęcie potomstwa.

Jak wykorzystać brukselkę w naszej kuchni i przyrządzić z niej smaczną zupę?

Brukselka to doskonały dodatek do mięs, jak również ryb. Niemniej jednak, znajduje ona zastosowanie w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Bez trudu możemy dodawać ją do licznych kasz, jak również przygotować z jej udziałem smaczne kotlety. Warto również wiedzieć, iż brukselka może stanowić idealną podstawę dla sporządzenia pełnej witamin zupy. Poniżej dowiesz się jak ją przygotować!

Składniki na zupę z brukselki:

  • Około 0,7 kg świeżej (lub mrożonej) brukselki;
  • 1 cebula czerwona;
  • 3 bataty;
  • 3 duże marchewki;
  • ¼ selera;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • Szczypta soli oraz pieprzu;
  • Szczypta kurkumy;
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok I: Umyj i obierz bataty, a następnie pokrój je w drobną kostkę;

Krok II: Do garnka przelej około 2,5 l wody, a następnie przełóż go na palnik o średnim ogniu;

Krok III: Bataty przełóż do garnka z gotującą się wodą;

Krok IV: Selera oraz marchewkę obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do gotujących się batatów;

Krok V: Dopraw warzywa w garnku i pozostaw je pod przykryciem na małym ogniu;

Krok VI: Dokładnie umyj i obierz brukselkę, a następnie pokrój ją na cztery części;

Krok VII: Cebulkę obierz ze skórki i posiekaj drobno;

Krok VIII: Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, podsmaż na niej cebulkę na złoty kolor, a następnie dodaj brukselkę;

Krok IX: Podsmażone warzywa przełóż do garnka i gotuj całość jeszcze przez 10-15 minut;

Krok X: Na 5 minut przed końcem gotowania, dodaj do zupy świeżo posiekaną natkę pietruszki.

Jeśli masz na to ochotę, możesz zmiksować zupę na gładki krem i podawać ją w towarzystwie grzanek z chleba razowego.

Dlaczego warto jeść gruszki?

Dlaczego warto jeść gruszki?

Chociaż te słodkie owoce kojarzą nam się głównie z deserem, jako jedne z nielicznych stanowią doskonałe źródło jodu. Dlatego też, ich spożywanie jest szczególnie istotne w diecie osób, które na co dzień zmagają się z problemem niedoczynności tarczycy. Warto także wiedzieć, iż za sprawą wysokiej zawartości potasu, gruszki pozytywnie wpływają również na nasz układ sercowo-naczyniowy, a nawet mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego w przyszłości. Ponadto, za sprawą wysokiej zawartości błonnika, owoce te wpływają na prawidłową perystaltykę jelit, a tym samym zalecane są w jadłospisie osób, które zmagają się z problemem częstych i bolesnych zaparć.

Jak wykorzystać gruszki w naszej kuchni?

Gruszki należą do jednych z najczęściej wybieranych przez nas owoców jesieni. Za sprawą swojego słodkiego smaku doskonale odnajdują się one w formie deserowej. Warto jednak wiedzieć, iż owoce te świetnie komponują się również z warzywami, jak również daniami mięsnymi. Poniżej dowiesz się jak przyrządzić smaczną sałatkę z dodatkiem gruszki i grillowanego kurczaka!

Składniki na pyszną sałatkę z dodatkiem gruszki i grillowanego kurczaka:

  • Około 500g grillowanej w ulubionych ziołach piersi z kurczaka;
  • 80g świeżej rukoli;
  • 2 gruszki;
  • 50g sera pleśniowego typu blue;
  • 250g pomidorków koktajlowych;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka wybranego (płynnego) miodu;
  • 1 łyżeczka soku z limonki;
  • Szczypta ostrej papryki;
  • Garść pokruszonych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

Krok I: Dokładnie umyj liście rukoli, osusz je, a następnie rozłóż równomiernie na półmisku;

Krok II: Zgrillowaną pierś z kurczaka potnij w cienkie paski i rozłóż na rukoli;

Krok III: Gruszkę obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry, a następnie ułóż na kurczaku;

Krok IV: Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj, przekrój na pół, a następnie ułóż na gruszce;

Krok V: Przygotowaną sałatkę posyp pokruszonymi orzechami oraz rozdrobnionym serem typu blue;

Krok VI: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny oraz paprykę ostrą;

Krok VII: Przygotowanym sosem polej sałatkę.

Podsumowanie

Jesień to wyjątkowy czas w ciągu roku, który obfituje w soczyste warzywa i owoce, przy jednoczesnym obniżeniu temperatury powietrza i zmniejszeniu ilości światła słonecznego w ciągu dnia. Dlatego też, należy przywiązywać szczególną wagę do swojej codziennej diety. Spożywanie świeżych jarzyn i owoców każdego dnia, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, zapewni nam nie tylko lepszą odporność, ale przede wszystkim dobre samopoczucie.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.