Jeżyny – dlaczego warto je jeść?

Dlaczego warto wprowadzić je do naszej diety? I jak przygotować z nich prosty oraz smaczny deser? Odpowiedzi na te pytania oraz ciekawych informacji na temat jeżyn szukaj w dalszej części tekstu.

Chociaż nie są przez nas często spożywane, jeżyny charakteryzują się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również bogatą zawartością cennych witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Są źródłem wartościowych antyoksydantów i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. A jakie inne, cenne właściwości skrywają w sobie jeżyny?

Jeżyny – poznaj ich najcenniejsze wartości odżywcze

Niewielkie jeżyny skrywają sobie całą masę cennych składników odżywczych. W 100 gramach niniejszych owoców znajdziemy zaledwie 43 kalorie; około 1,39 grama białka; niespełna 0,49 grama tłuszczu; 9,61 gramów węglowodanów oraz około 5,3 grama błonnika. Ponadto, jeżyny skrywają w sobie:

Cenne witaminy, takie jak:

  • Witamina A;
  • Witaminy z grupy B (w tym tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy);
  • Witamina E; oraz
  • Witamina K.

Niezbędne minerały, takie jak:

  • Potas (aż 162mg/100g);
  • Wapń;
  • Fosfor;
  • Magnez;
  • Sód;
  • Żelazo; oraz
  • Cynk.

Jeżyny – jakie są ich najcenniejsze właściwości zdrowotne?

Od setek lat jeżynom przypisywana była niezwykła, lecznicza moc. Dlatego też, niniejsze owoce często wykorzystywane były podczas leczenia infekcji wirusowych oraz niegroźnych przeziębień organizmu. Niemniej jednak, spożywanie świeżych jeżyn jest w stanie wpłynąć również na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych. Wszystko to za sprawą wysokiej zawartości antyoksydantów, które skutecznie zwalczają wolne rodniki. Owoce te, dzięki wysokiej dawce witaminy C oraz błonnika działają protekcyjnie na układ krążenia. Wprowadzenie niniejszych owoców do codziennej diety wykazuje działanie ochronne oczu, jak również łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy. Warto również wspomnieć, iż charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym (IG=25) jeżyny, są w stanie regulować poziom cukru we krwi. Dlatego też, są zalecane w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy i insulinooporności.

Jak przygotować smaczny i prosty deser z jeżynami?

Jeżyny możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów, na przykład jako dodatek do ciast lub aromatycznych sosów do mięs. My jednak przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na deser z jeżynami, który doskonale sprawdzi się w formie drugiego śniadania lub podwieczorka.

Jakich składników potrzebujesz?

  • Garści wybranych otrąb;
  • Garści świeżych jeżyn;
  • 6 łyżek gęstego jogurtu;
  • Łyżeczki miodu;
  • 2-3 pokruszonych orzechów włoskich.

Jak przygotować deser z jeżynami?

Krok I: Wybrane otręby przełóż na dno pucharka do lodów, następnie polej je 3 łyżkami gęstego jogurtu;

Krok II: Na warstwie jogurtu ułóż dokładnie opłukane i osuszone jeżyny;

Krok III: Owoce polej 3 łyżkami gęstego jogurtu;

Krok IV: No ostatniej warstwie jogurtu rozsyp pokruszone orzechy włoskie;

Krok V: Całość polej 1 łyżeczką miodu lub wybranego syropu (np. syropu klonowego).

Życzymy Smacznego!

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *