Kakao uznawane było przez Majów i Azteków, jako napój bogów. I nic w tym dziwnego, ponieważ jest ono bogatym źródłem wielu prozdrowotnych składników. Sprawdź, dlaczego warto je spożywać, jak je spożywać i co mówią o tym badania.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Czym jest kakao;
- Ile kalorii ma kakao;
- Jakie właściwości wykazuje kakao;
- Co mówią o nim badania naukowe;
- Jak przyrządzić pyszny koktajl na bazie kakao.
Czym jest kakao?
Kakao to zmielone nasiona kakaowca, czyli drzewa rosnącego zazwyczaj w Ameryce Południowej i Środkowej, gdzie to właśnie kakao spożywa się nawet w ilości 40 filiżanek na osobę na tydzień. Okazuje się, że jest ono bardzo bogate w antyoksydanty, co potwierdza fakt, iż ma ono ich ok. 15 razy więcej niż np. czarne jagody.
Kakao – kalorie
Najczęściej spożywamy je w postaci czekolady lub pysznego napoju słodzonego, więc wydaje się, że kakao jest bardzo kaloryczne. Jednak to mit. Okazuje się bowiem, że w 1 łyżeczce kakao jest tylko 12 kcal.
Warto również zaznaczyć, że produkt pomimo niskiej kaloryczności zawiera dużo błonnika, bo aż 2 g/1 łyżeczkę. Połączenie niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika oznacza, że kakao jest świetnym rozwiązaniem dla osób odchudzających się.
Kakao – właściwości zdrowotne
Ze względu na bogaty skład, kakao wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. A są to m.in.:
- Wydłuża życie;
- Poprawia pamięć;
- Zapobiega chorobom układu krążenia;
- Obniża ciśnienie tętnicze krwi;
- Łagodzi stresy;
- Poprawia nastrój;
- Przeciwdziała kamicy nerkowej;
- Jest afrodyzjakiem.
Kakao, a zdrowie – wyniki badań
Badania nad kakao okazały się niesamowicie interesujące, ponieważ naukowcy dowiedli, że dawka 4 gramów kakao (niecała 1 łyżeczka) spożywana na dobę:
- Obniża poziom cholesterolu LDL;
- Zwiększa poziom cholesterolu HDL;
- Zwiększa poziom glutationu (silny antyoksydant w organizmie).
Na dodatek zauważono, że spożywanie nawet 1 grama kakao na dobę jest w stanie poprawić nasz profil lipidowy.
Kakao – przepis na koktajl
Jeżeli więc lubisz kakao, dodawaj je gdzie tylko chcesz: omlety, koktajle, naleśniki, napoje do picia.
A żeby ułatwić Ci pracę w kuchni, rzuć okiem na przepis na przepyszny koktajl kakaowo-bananowy.
- 1 duży banan
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka (może być jogurt)
- Cynamon
- Liście mięty
- 1 szklanka wody mineralnej
Instrukcje:
Wymieszaj składniki/zblenduj i smacznego.
Podsumowanie
Teraz wiesz, że kakao to wręcz idealny składnik prozdrowotnej diety. Spożywaj je zatem regularnie, pamiętając, że kakao to nie tylko czekolada i słodki napój. Dodawaj je do koktajli (bez cukru), do omletów czy naleśników.
Korzystaj z dóbr natury, jakie daje nam matka ziemia. To najprostszy sposób do zachowania pełni zdrowia.
Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.