Kakao w ziarnie

Ziarna kakaowca to ciekawa, a zarazem bardzo zdrowa i energetyczna alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Znajdziemy w nich sporo białka oraz witamin i minerałów. Kofeina w nich zawarta pobudza pracę serca i układu nerwowego.

Ziarna kakaowca to również nieocenione źródło magnezu – jednego z ważniejszych pierwiastków, który wspiera pracę wszystkich ludzkich układów. Dodatkowo dostarczają wielu antyoksydantów o działaniu przeciwutleniającym.

Poleca się spożywanie nieprzetworzonych ziaren kakaowca, ponieważ ich obróbka termiczna pozbawia je wielu cennych właściwości.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *