Kapusta kiszona – jakie wartości odżywcze w sobie skrywa i jak wykorzystać ją w naszej kuchni?

Kapusta kiszona stanowi nie tylko jeden z ulubionych przysmaków Polaków, ale również prawdziwą skarbnicę cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Dlatego też, w poniższym tekście przygotowaliśmy dla Ciebie zbiór prostych przepisów oraz najważniejszych informacji na temat kapusty kiszonej.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną;

  • Jak wykorzystać kapustę kiszoną w naszej kuchni;

  • Jak przygotować surówkę z kapusty kiszonej z dodatkiem suszonych śliwek;

  • Jak przygotować surówkę z kapusty kiszonej na ostro;

  • Jak przygotować surówkę z kapusty kiszonej z dodatkiem ogórków.

kapusta kiszona - wartości odżywcze

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?

Kapusta kiszona (nazywana również kapustą kwaszoną) pozyskiwana jest na skutek procesu fermentacji, co posiada znaczący wpływ na znajdujące się w niej wartości odżywcze oraz na jej właściwości zdrowotne. Pomimo faktu, iż nie dostarcza do naszego organizmu dużej ilości kalorii (około 12 kalorii na 100g produktu), jest źródłem cennych dla zdrowia witamin i minerałów, wśród których możemy wyróżnić:

  • Minerały takie jak: fosfor, potas, magnez, sód, wapń, żelazo, miedź oraz cynk;
  • Witaminy takie jak: witamina C, witamina A oraz niektóre witaminy z grupy B.

Regularne spożywanie kapusty kiszonej w połączeniu ze zrównoważoną dietą (opartą o zasady zdrowego dożywiania) oraz systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Okazuje się, iż jest ona dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu wpływa na regulację czynności układu pokarmowego, zmniejszając tym samym problem bolesnych zaparć. Dodatkowo, niniejszy składnik wykazuje szereg właściwości przeciwzapalnych, a dzięki sporej zawartości witaminy C w swoim składzie wzmacnia odporność naszego organizmu. Ponadto, kapusta kiszona zawiera w sobie przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości.

kapusta kiszona -wartości odżywcze

Jak wykorzystać kapustę kiszoną w naszej kuchni?

Kapusta kiszona to doskonały dodatek do mięs, jak również świetny składnik do przygotowania pełnych zdrowia surówek obiadowych. Niemniej jednak, możemy przygotować z niej również smakowitą zupę lub farsz do pierogów, czy zapiekanek. W naszej kuchni warto wykorzystać sok z kapusty kiszonej, który uznawany jest za skuteczny lek na kaca oraz dolegliwości bólowe związane z zaparciami.

Jak przygotować surówkę z kapusty kiszonej z dodatkiem suszonych śliwek?

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Odsącz kapustę, a następnie przepłucz ją na sitku zimną wodą;

Krok II: Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach;

Krok III: Jabłko dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach wraz ze skórką;

Krok IV: Śliwki i orzechy posiekaj na mniejsze kawałki;

Krok V: Cebulę pokrój w cienkie pióra;

Krok VI: Kapustę przełóż do dużej miski, a następnie dodaj do niej: startą marchew oraz jabłko, posiekane śliwki oraz orzechy, pokrojoną cebulę, łyżkę oleju rzepakowego, łyżeczkę cukru oraz soku z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu;

Krok VII: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i gotowe.

Jak przygotować surówkę z kapusty kiszonej na ostro?

Jakich składników potrzebujesz?

  • 500g kapusty kiszonej;
  • 2 młodych marchewek;
  • 1 jabłka;
  • 1 ostrej papryki;
  • 1 pęczka świeżej natki pietruszki;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

Krok I: Kapustę odsącz, a następnie przepłucz na sitku zimną wodą i poszatkuj;

Krok II: Marchewkę oraz jabłko dokładnie opłucz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach;

Krok III: Ubierz rękawice ochronne i pokrój ostrą paprykę w cienkie paski;

Krok IV: Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj ją do kapusty kiszonej, jabłka, marchwi oraz ostrej papryki;

Krok V: W niewielkiej miseczce (lub szklance) wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek oraz miód;

Krok VI: Przygotowanym sosem polej surówkę, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Jak przygotować surówkę z kapusty kiszonej z dodatkiem ogórków?

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 400g kapusty kiszonej;
  • 3 dużych ogórków kiszonych;
  • 1 papryki czerwonej;
  • ½ cebuli czerwonej;
  • 2-3 łyżeczek oleju rzepakowego;
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego;
  • ½ pęczka świeżej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok I: Kapustę odsącz, a następnie przepłucz na sitku zimną wodą i poszatkuj;

Krok II: Ogórki opłucz, a następnie pokrój w dowolnej grubości plastry;

Krok III: Paprykę dokładnie opłucz, a następnie pokrój w drobną kostkę;

Krok IV: Posiekaj natkę pietruszki oraz cebulę i połącz ze sobą wszystkie składniki;

Krok V: Na koniec dopraw surówkę pieprzem (możesz dodać również odrobinę cukru) i polej całość olejem rzepakowym.

Podsumowanie

Kapusta kiszona to nie tylko idealny dodatek do kaszy, czy gotowanego mięsa, ale przede wszystkim prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych. Przekonaj się o tym i już dziś wypróbuj jeden z powyższych przepisów.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *