Karczochy nie tylko na odchudzanie…

sdsdsd

Karczochy to bardzo niskokaloryczne warzywa – w 100 g zawiera tylko 47 kcal. Nie tylko dlatego powinno się je uwzględnić w diecie odchudzającej. Karczochy bardzo się ceni ze względu na zawartość cynaryny i inuliny – substancji, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i stymulują procesy metaboliczne. W związku z tym karczochy stanowią jeden z lepszych, naturalnych preparatów na odchudzanie. Jednak to niejedyne prozdrowotne właściwości tego warzywa.
Karczoch zwyczajny to roślina pochodząca z terenów basenu Morza Śródziemnego. Już w starożytności był lekiem na niestrawność, zaburzenia wątrobowe i nerkowe, jednak dopiero w XX wieku włoscy naukowcy odkryli związek, który w główniej mierze odpowiada za odchudzające i inne prozdrowotne właściwości karczochów – cynarynę, która jest polecana osobom zmagającym się ze schorzeniami układu pokarmowego, częstymi zaparciami i spowolnionym metabolizmem. Cynaryna usprawnia proces trawienia oraz kontroluje hormony odpowiedzialne za regulację poziomu cukru we krwi i przyspiesza metabolizm lipidów w organizmie, wspierając w ten sposób osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami.
Inulina zaś posiada właściwości podobne do błonnika, ponieważ ma zdolność wiązania dużych ilości wody i pęcznienia pod jej wpływem w żołądku. W ten sposób na długi czas daje uczucie sytości i zapobiega napadom wilczego głodu. Ponadto inulina jest prebiotykiem, który jest pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych, korzystnie wpływających na system immunologiczny jelita.

Sok z karczocha można też kupić na naszej stronie:

http://www.cosdlazdrowia.pl/

kkk

Warto wiedzieć!

Wartości odżywcze karczochów (w 100 g)
wartość energetyczna – 47 kcal
węglowodany – 10,51 g
białko – 3,27 g
tłuszcz – 0,15 g
błonnik – 5,4 g
Witaminy
kwas foliowy – 68 μg
niacyna (wit. B3, PP) – 1,046 mg
kwas pantotenowy (wit. B5) – 0,338 mg
pirydoksyna (wit. B6) – 0,116 mg
ryboflawina (wit. B2) – 0,066 mg
tiamina (wit. B1) – 0,072 mg
witamina C – 11,7 mg
witamina A – 13 IU
witamina E – 0,19 mg
witamina K – 14,8 μg
Minerały
wapń – 44 mg
miedź – 0,231 mg
żelazo – 1,28 mg
sód – 94 mg
potas – 370 mg
magnez – 60 mg
mangan – 0,256 mg
fosfor – 90 mg
selen – 0,2 μg
cynk – 0,49 mg

Sałatka z karczochów z jajkiem
Składniki:
słoik karczochów w oleju
4 jajka
paczka mieszanych listków sałaty
strąk zielonej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
świeży tymianek
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z tejże
50 g wyłuskanych orzeszków pistacjowych

Przygotowanie:
Karczochy starannie osączamy na sitku z oleju. Kroimy na pół w pionie. Jajka gotujemy na twardo, wstawiamy pod strumień zimnej wody, po czym obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Zieloną paprykę czyścimy z nasion i usuwamy ogonek. Płuczemy, osuszamy i kroimy w długie cienkie paski. Sałatę rozkładamy na 4 talerze, na sałacie układamy karczochy, ćwiartki jajek i paski papryki. Oliwę ucieramy ze skórką i sokiem z cytryny, dodając sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku. Dodajemy także trochę świeżych listków tymianku. Orzeszki pistacjowe grubo siekamy. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy orzechami. Podajemy z bagietką lub grzankami.

Risotto z karczochem
Składniki:
ryż arborio (160 g)
karczochy (2 sztuki)
cebula (0,5 sztuki)
Bulion warzywny WINIARY (1 kostka)
wino białe wytrawne (0,5 szklanki)
oliwa z oliwek (2 łyżki)
ser parmezan starty (2 łyżki)
masło (1 łyżeczka)
pietruszka zielona (do dekoracji)
sól i pieprz (do smaku)
cytryna (0,5 sztuki)

ggg

Przygotowanie:
Przygotować bulion warzywny
Karczochy obrać z twardych części, usunąć kudłaty rdzeń i wrzucić do wody z dodatkiem soku z cytryną aby zachować ładny, zdrowy kolor warzywa, które szybko ciemnieje pod wpływem powietrza .W głębokiej patelni rozgrzać oliwę ,dodać drobno pokrojoną cebulkę ,chwilę poddusić Karczochy dobrze odsączone , wysuszone i pokrojone dodać do podduszonej cebuli ,chwilę podsmażyć,dodać ryż. Całość dusić chwilę tak ,aby ryż wchłonął aromat oliwno-warzywny.Przyprawić solą i pieprzem.Dodać wino ,odparować .Dusić całość na wolnym ogniu podlewając wywarem warzywnym w miarę ubywania płynu .Kiedy ryż będzie miękki ,a risotto osiągnie kremową konsystencję dodać masło, starty ser, zieloną pietruszkę, zgasić ogień, przykryć pokrywką i pozostawić na 2 min.Gotowe risotto nakładać na talerze ,posypać świeżo zmielonym pieprzem, ozdobić pietruszką.Do przygotowania risotto można również użyć karczochy ze słoika w oleju/ , które dodajemy do ryżu pod koniec gotowania.

Smacznego! 🙂

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.