Karmelizowane gruszki wykonane zostały dość popularną techniką kulinarną. Karmelizacja jest wykorzystywana głównie w cukiernictwie i polega na podgrzaniu cukru, w wyniku czego topnieje on i powstaje karmel – idealny dodatek do owoców i orzechów. Najczęściej karmelizuje się gruszki, banany, pomarańcze oraz jabłka, a także warzywa – marchewkę lub cebulę.
Karmelizowane gruszki z kruszonką owsianą, dodatkiem wytrawnego wina i żurawiny, to bardzo łatwy sposób na przygotowanie eleganckiego deseru.
KARMELIZOWANE GRUSZKI – PRZEPIS
Składniki wystarczą na przygotowanie ok. 8 porcji, czas przygotowania – ok. 1 h
Składniki (karmelizowane gruszki)
- 1 kg twardych gruszek
- sok z połówki cytryny
- 100 g cukru
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 100 g suszonej żurawiny ViVio
Składniki (kruszonka)
- 250 g mąki pszennej typ 650
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 50 g płatków owsianych
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Do dekoracji
- odrobina suszonych owoców żurawiny
Dodatki do podania
- bita śmietana i lody
Sposób wykonania (karmelizowane gruszki)
Gruszki kroimy na mniejsze cząstki i skrapiamy je sokiem z cytryny. W dużym rondelku karmelizujemy cukier, aż mocno się zezłoci. Dolewamy powoli białe wino, tak aby uzyskać konsystencję sosu. Następnie dodajemy gruszki i karmelizujemy ok. 5 minut stale mieszając.
Do żaroodpornego naczynia (np. na tartę) przekładamy gruszki i wypełniamy całe jego dno. Do sosu, który pozostał po karmelizacji gruszek dodajemy żurawinę i gotujemy, aż sos całkowicie się zredukuje. Gruszki posypujemy żurawinami.
Sposób wykonania (kruszonka)
Do miski wsypujemy mąkę, masło, cukier i płatki owsiane z cukrem wanilinowym. Ze wszystkich składników zagniatamy kruszonkę, którą równomiernie posypujemy na przestudzonych gruszkach i żurawinach.
Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni C (termoobieg) lub 205 stopni C (bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 35 min. Ciasto po upieczeniu dekorujemy żurawiną suszoną. Podajemy na ciepło, z bitą śmietaną lub lodami.