Karmelizowane gruszki otulone owsianą kołderką – przepis na elegancki deser!

Karmelizowane gruszki wykonane zostały dość popularną techniką kulinarną. Karmelizacja jest wykorzystywana głównie w cukiernictwie i polega na podgrzaniu cukru, w wyniku czego topnieje on i powstaje karmel – idealny dodatek do owoców i orzechów. Najczęściej karmelizuje się gruszki, banany, pomarańcze oraz jabłka, a także warzywa – marchewkę lub cebulę.

Karmelizowane gruszki z kruszonką owsianą, dodatkiem wytrawnego wina i żurawiny, to bardzo łatwy sposób na przygotowanie eleganckiego deseru.

KARMELIZOWANE GRUSZKI – PRZEPIS

Składniki wystarczą na przygotowanie ok. 8 porcji, czas przygotowania – ok. 1 h

Składniki (karmelizowane gruszki)

  • 1 kg twardych gruszek
  • sok z połówki cytryny
  • 100 g cukru
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 100 g suszonej żurawiny ViVio

Składniki (kruszonka)

  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Do dekoracji

  • odrobina suszonych owoców żurawiny

Dodatki do podania

  • bita śmietana i lody

 

 

Sposób wykonania (karmelizowane gruszki)

Gruszki kroimy na mniejsze cząstki i skrapiamy je sokiem z cytryny. W dużym rondelku karmelizujemy cukier, aż mocno się zezłoci. Dolewamy powoli białe wino, tak aby uzyskać konsystencję sosu. Następnie dodajemy gruszki i karmelizujemy ok. 5 minut stale mieszając.

Do żaroodpornego naczynia (np. na tartę) przekładamy gruszki i wypełniamy całe jego dno. Do sosu, który pozostał po karmelizacji gruszek dodajemy żurawinę i gotujemy, aż sos całkowicie się zredukuje. Gruszki posypujemy żurawinami.

Sposób wykonania (kruszonka)

Do miski wsypujemy mąkę, masło, cukier i płatki owsiane z cukrem wanilinowym. Ze wszystkich składników zagniatamy kruszonkę, którą równomiernie posypujemy na przestudzonych gruszkach i żurawinach.

Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni C (termoobieg) lub 205 stopni C (bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 35 min. Ciasto po upieczeniu dekorujemy żurawiną suszoną. Podajemy na ciepło, z bitą śmietaną lub lodami.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.