Kasza – dlaczego warto ją jeść i jaką wybrać?

Dlaczego warto wprowadzić ją do naszego jadłospisu? I jaką kaszę wybrać? W poniższym artykule znajdziesz krótkie kompendium wiedzy na temat najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych kasz.

Kasze to jedno z najbardziej wartościowych źródeł węglowodanów złożonych. Ponadto, stanowią one doskonałe źródło błonnika, który wspomaga pracę naszego układu pokarmowego. A czym jest kasza? To nic innego jak oczyszczone zboże, które oddzielone zostało od niejadalnych części danego ziarna. Ze względu na rodzaj zboża z jakiego zostały wykonane, kasze dzielą się na: kasze owsiane, pszenne oraz gryczane. Co ciekawe, do kasz zaliczamy również ryż.

Jaką kaszę wybrać?

Chociaż za najcenniejsze źródło składników odżywczych uznaje się kasze gruboziarniste (np. kaszę gryczaną), nie są one odpowiednie dla wszystkich osób. Pacjentom zmagającym się z zaburzeniami trawiennymi, wymagającymi diety lekkostrawnej, zaleca się raczej kasze drobnoziarniste (np. kaszę kuskus).

Kasza gryczana – prawdziwe bogactwo witamin

Kasza gryczana (gruboziarnista) produkowana jest z nasion gryki, które stanowią doskonałe źródło składników odżywczych (w tym aminokwasów egzogennych oraz antyoksydantów). Sposób jej przygotowania jest prosty. Wystarczy 1 szklankę kaszy, zalać 2 szklankami wody i gotować całość przez około 15 minut. Tak przygotowana kasza będzie stanowiła doskonały dodatek do pieczonego mięsa oraz sałatki warzywnej.

Kasza jęczmienna – cenne składniki odżywcze i wyjątkowy smak

Kasza jęczmienna, ze względu na stopień rozdrobnienia, dzieli się na trzy rodzaje:

  • Kaszę pęczak – zawierającą całe ziarna niepozbawione łuski;
  • Kaszę perłową – pociętą kaszę pęczak; oraz
  • Kaszę wiejską – rozdrobniony pęczak.

Niniejszy rodzaj kaszy bogaty jest w przeciwutleniacze oraz fito-związki, które doskonale wpływają na układ pokarmowy człowieka. Przed ugotowaniem, kaszę jęczmienną należy dokładnie opłukać, a następnie 1 szklankę kaszy należy zalać 2 i ½ szklanki wody i gotować przez około 15-20 minut. Po zakończeniu gotowania, należy odstawić kaszę pod przykryciem na około 10-15 minut.

Kasza jaglana – cenne źródło żelaza

Kasza jaglana, ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych (w tym żelaza, miedzi oraz cennych witamin z grupy B), cieszy się stale rosnącą popularnością. Przed jej podaniem, należy najpierw dokładnie namoczyć ziarna w misce zimnej wody (przez około 50 minut), następnie opłukać je i odsączyć. Tak przygotowaną szklankę kaszy jaglanej, należy zalać 2 szklankami wody, dodając odrobinę oliwy oraz szczyptę soli. Teraz należy gotować całość przez około 15 minut, a następnie pozostawić kaszę do ostygnięcia na kolejne 10 minut. Tak przygotowana kasza doskonale nada się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich deserów.

Kasza kuskus – łatwa w przygotowaniu

Kasza kuskus jest z jedną z najczęściej wybieranych odmian niniejszego produktu. Wszystko to za sprawą jej doskonałego smaku i łatwości w przygotowaniu. Kasza kuskus produkowana jest z ziaren pszenicy durum, które następnie są gotowane na parze i polerowane. Niniejszy rodzaj kaszy stanowi doskonałe źródło białka i węglowodanów, przy czym jest ona łatwostrawna. Dlatego też, będzie stanowiła doskonały element diety wszystkich osób po przebytych niedawno zabiegach lub ciężkich chorobach.

Kasza manna – smak dzieciństwa

Chociaż jest jedną z najbardziej kalorycznych kasz, jest lekkostrawna i stanowi doskonałe źródło energii, zapewniając nam jednocześnie uczucie sytości. Niniejszy rodzaj kaszy zalecany jest przede wszystkim dzieciom i osobom zmagającym się z zaburzeniami układu pokarmowego. Kaszę manną z powodzeniem możemy przyrządzić zarówno na mleku, jak i na wodzie. Wystarczy, że do 2 szklanek gotującej się wody (lub mleka) dodamy około 4 łyżek kaszy mannej. Następnie, należy dokładnie wymieszać całość i gotować przez kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając. Kasza manna z dodatkiem soku z jagód acai lub żurawiny może stanowić doskonałą formę śniadania.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.