Kasza gryczana palona, zwana też prażoną jest kaszą, która została poddana obróbce cieplnej. W ten sposób staje się aromatyczna, wyrazista z charakterystycznym posmakiem goryczki. Kasza gryczana niepalona powstaje jedynie w wyniku suszenia, a jej smak jest dużo delikatniejszy.
Dlaczego kasza?
Kasza to idealny dodatek do dań obiadowych i nie tylko. Jest bardzo dobrym źródłem białka, które jest dużo lepiej przyswajalne, niż białko ze zbóż. Kasza gryczana zawiera dwa ważne aminokwasy, których człowiek samodzielnie nie wytwarza – tryptofan i lizynę. Co ciekawe w ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej znajduje się więcej białka, niż w prażonej. Wynika z tego, że proces palenia kasz doprowadza do zmiany zawartości substancji odżywczych.
Co zyskujemy wybierając kaszę niepaloną?
W kaszy gryczanej niepalonej obecna jest większa ilość:
- flawonoidów, substancji o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią komórki ciała przed postępującym procesem starzenia się;
- witamin, zwłaszcza: B1 i B2
- składników mineralnych: fosforu, żelaza, wapnia, niklu, kobaltu, cynku, miedzi, jodu, boru i magnezu;
- kwasów organicznych: kwasu szczawiowego, foliowego, jabłkowego i cytrynowego;
- błonnika, pomagającego zwalczać zaparcia.
Wszystkie te składniki znajdują się także w kaszy palonej, jednak w nieco mniejszych proporcjach.
Kasza gryczana w kuchni
- dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, gulaszowymi i sosami
- zmielona może być składnikiem wypieków – chleba, placków i ciasta (kasza gryczana jest bezglutenowa, dlatego pieczywo z jej dodatkiem mogą spożywać chorzy na celiakię)
- sprawdzi się, jako składnik farszu do pierogów, gołąbków, naleśników
- idealny składnik sałatek
- pasuje do duszonych warzyw