Kasza gryczana – palona czy niepalona?

Kasza gryczana palona, zwana też prażoną jest kaszą, która została poddana obróbce cieplnej. W ten sposób staje się aromatyczna, wyrazista z charakterystycznym posmakiem goryczki. Kasza gryczana niepalona powstaje jedynie w wyniku suszenia, a jej smak jest dużo delikatniejszy. 

Dlaczego kasza?

Kasza to idealny dodatek do dań obiadowych i nie tylko. Jest bardzo dobrym źródłem białka, które jest dużo lepiej przyswajalne, niż białko ze zbóż. Kasza gryczana zawiera dwa ważne aminokwasy, których człowiek samodzielnie nie wytwarza – tryptofan i lizynę. Co ciekawe w ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej znajduje się więcej białka, niż w prażonej. Wynika z tego, że proces palenia kasz doprowadza do zmiany zawartości substancji odżywczych.

kasza gryczana

Co zyskujemy wybierając kaszę niepaloną?

W kaszy gryczanej niepalonej obecna jest większa ilość:

  • flawonoidów, substancji o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią komórki ciała przed postępującym procesem starzenia się;
  • witamin, zwłaszcza: B1 i B2
  • składników mineralnych: fosforu, żelaza, wapnia, niklu, kobaltu, cynku, miedzi, jodu, boru i magnezu;
  • kwasów organicznych: kwasu szczawiowego, foliowego, jabłkowego i cytrynowego;
  • błonnika, pomagającego zwalczać zaparcia.

Wszystkie te składniki znajdują się także w kaszy palonej, jednak w nieco mniejszych proporcjach.

Kasza gryczana w kuchni

  • dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, gulaszowymi i sosami
  • zmielona może być składnikiem wypieków – chleba, placków i ciasta (kasza gryczana jest bezglutenowa, dlatego pieczywo z jej dodatkiem mogą spożywać chorzy na celiakię)
  • sprawdzi się, jako składnik farszu do pierogów, gołąbków, naleśników
  • idealny składnik sałatek
  • pasuje do duszonych warzyw

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.