Kasza gryczana jest uznawana za jeden z najzdrowszych rodzajów kasz. Jest wykorzystywana w kuchni polskiej od wieków. Pozyskuje się ją z gryki należącej do pseudozbóż.
Komu polecana jest kasza gryczana?
- osobom odchudzającym się, ponieważ kasze zapewniają uczucie sytości, a ich trawienie jest dość powolne, dlatego po ich zjedzeniu nie odczuwamy głodu
- osobom chorującym na celiakię, ponieważ jest produktem bezglutenowym
- wszystkim dbającym o zdrowe odżywianie
Co zawiera kasza gryczana?
- magnez
- żelazo
- witaminę E
- lecytynę
- rutynę
- witaminy z grupy B
- cenne białko
- błonnik
- potas
- kwas foliowy
Kasza gryczana palona a niepalona
Kasza gryczana palona jest ciemniejsza i niestety pod wpływem procesu prażenia traci niektóre składniki zawarte w kaszy niepalonej. Posiada jednak bardziej wyrazisty smak i brązowy kolor.
Kasza gryczana niepalona posiada odcień zieleni i jest delikatniejsza w smaku. Uważa się ją za najzdrowszy rodzaj kaszy pozyskiwanej z gryki.
Zastosowanie kaszy gryczanej
- dodatek do dań mięsnych, sosów i pieczeni
- farsz do drobiu
- wyrób kaszanki
- farsz do pierogów