Kasza jaglana na słodko z jabłkami i cynamonem. Sprawdź przepis!

Kasza jaglana na słodko to doskonała alternatywa dla owsianki. Kaszę można gotować zarówno na słodko, jak i na słono – wedle upodobań. Jeśli brakuje Ci pomysłu wypróbuj nasz przepis na słodką kaszę jaglaną z jabłkami i cynamonem.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
Kasza jaglana jest uważana za najmniej alergenną ze wszystkich kasz. Jest nazywana królową kasz i w ostatnim czasie zdobywa coraz większą popularność. Jest sycąca i nadaje się do przygotowywania dań na słodko, na słono, ciepło i na zimno.

Kasza jaglana była kiedyś popularna w polskiej kuchni, ale z czasem odeszła w zapomnienie. Obecnie wraca do łask, ponieważ coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowe odżywianie.

Warto pamiętać, że kasza jaglana przyrządzona w niewłaściwy sposób może mieć gorzki smak. Dobrze przygotowana kasza idealnie smakuje na słodko, jak i na słono.

A u nas przepis na kaszę jaglaną na słodko, z dodatkiem jabłek i cynamonu. Przepis poniżej.

 

Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem

Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
400 ml mleka (może być też woda)
2 jabłka, najlepiej kwaśne
Cynamon
Cukier lub miód do posłodzenia

Kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą, żeby nie była gorzka. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Mleko zagotować, dodać do niego kaszę. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut. Po ok. 10 minutach wrzucić starte jabłka. Pod koniec gotowania dosłodzić. Przed podaniem posypać cynamonem.

Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.