Kasza kuskus

Kuskus to potrawa, która znana jest szczególnie w kuchni krajów afrykańskich i arabskich. Symbolizuje tam szczęście i bogactwo. Kuskus produkuje się z pszenicy durum, ma on postać małych, żółtych kuleczek. Powstaje on poprzez obróbkę ziaren pszenicy i ugotowanie ich na parze.

Co zawiera kasza kuskus?

  • błonnik
  • witaminę B3
  • fosfor

 Zastosowanie kaszy kuskus

  • dania mięsne z baraniną, jagnięciną, drobiem, wołowiną
  • dania rybne
  • dania warzywne
  • dodatek do sałatek
  • dodatek do dań owocowych
  • zamiennik ryżu, ziemniaków, makaronów
  • dodatek do zup i sosów

kasza-kuskus-luz-ss

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.