Knedle ze śliwkami – sposób na pyszny podwieczorek!

Knedle to mączna potrawa, pochodząca z niemieckiego Knodl. W Polsce cieszy się dużą popularnością i ma formę kulek z ciasta nadziewanych śliwkami lub innymi dodatkami. W Niemczech popularne są nadzienia mięsne i ze szpinakiem. Knedle są też popularnym daniem w Czechach, gdzie nazywane są knedlikami.

Jeśli wybierzemy się w podróż na Zachód i Południe to po drodze będziemy mieć okazję spróbowania różnych rodzajów knedli: niemieckich thüringer klösse, czyli ziemniaczanych knedli z grzankami w środku, bawarskich – powstałych z precli namoczonych w mleku i rozdrobnionych, czeskich ziemniaczanych lub bułczanych i austriackich- z dodatkiem wątróbki, podawanych w rosole.

 

A w Polsce?
W Polsce we wcześniejszych latach uważano, że knedle to posiłek powstały z szacunku do jedzenia i aby zagospodarować resztki, pozostałe w lodówce. Dodawano do nich jak najmniej mąki, żeby knedle nie były twarde, a gotowe ciasto wstawiano do lodówki, żeby było bardziej spójne.

Knedle ze śliwkami

Składniki:

Na ciasto:
250 g twarogu tłustego
140 g mąki pszennej i niewielka ilość do podsypania
Szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
1 jajko

Nadzienie:
1/2 kg śliwek, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
Niewielka ilość cukru(można zastąpić ksylitolem)

Dodatki:
Maliny
Jogurt naturalny
Gęsta śmietana lub serek homogenizowany

Ciasto
Do miski przełożyć twaróg, mąkę, dodać szczyptę soli, cukier puder i jajko. Składniki wymieszać i wyrabiać z nich ciasto do momentu uzyskania konsystencji ciasta na pierogi. Gotowe przełożyć na stolnicę, podsypać mąką. Formować rulony o średnicy ok. 5 cm i kroić na grube plastry.

Nadzienie
Umyte połówki śliwek od środka posypać cukrem, składać ze sobą i zawijać w kawałki ciasta, tak, żeby śliwka była całkowicie przykryta. Knedle gotować w osolonej wodzie ok. 7-10 min. Ugotowane hartować zimną wodą.

Dodatki
Knedle można podawać z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną lub np. serkiem z dodatkiem malin.

Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.