Sezon pomidorowy trwa! Oprócz przetworów na zimę warto wykorzystać pomidory do przyrządzenia orzeźwiającego koktajlu. Będzie niskokaloryczny, smaczny i witaminowy!
Koktajl jest szybki i prosty w przygotowaniu. Dostarczy organizmowi mnóstwo witamin np. witaminę C, PP, witaminy z grupy B, a także potas, żelazo i magnez. Chilli dodane do koktajlu wpływa dobrze na przemianę materii. Natomiast świeże pomidory są źródłem naturalnych antyutleniaczy, które mają za zadanie chronić komórki przed działaniem wolnych rodników, tym samym zapobiegać procesom starzenia. Pomidory oprócz tego, że są smaczne, są też mało kaloryczne! Latem można więc sobie pozwolić na to, aby zjeść ich więcej.
Składniki:
3 sztuki pomidorów
bazylia
natka pietruszki
chili
sól
pieprz czarny
woda
Sposób przygotowania:
Pomidory należy sparzyć, a następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do wysokiego pojemnika wsypać pomidory, posiekaną bazylię, pietruszkę oraz przyprawy (według uznania). Całość zmiksować, na koniec dodać wodę (ilość jest zależna od tego, jaką gęstość koktajlu chcemy uzyskać) i wymieszać. Koktajl należy podawać schłodzony. Smacznego!