Koktajle owocowe na każdy dzień tygodnia

Szukasz łatwego i przyjemnego sposobu na codzienne dostarczanie niezbędnych witamin i minerałów? Specjalnie dla Ciebie wybraliśmy 7 pysznych przepisów na pełnowartościowe koktajle owocowe!

Przed nami lato, a z latem czas świeżych i soczystych owoców, warto to wykorzystać. Poniżej znajdziesz propozycje koktajlów owocowych na każdy dzień tygodnia. Dzięki nim zyskasz nie tylko lepsze samopoczucie, ale również dostarczysz do swojego organizmu zestaw składników odżywczych, które zapewnią Ci lepsze zdrowie i energię na cały tydzień.

Poniedziałek: Soczysty koktajl truskawkowy

SKŁADNIKI:

  • 150g świeżych truskawek bez szypułki;
  • 1 banan bez skórki;
  • 1 szklanka soku z pomarańczy;
  • Kilka kostek lodu.

PRZYGOTOWANIE: wszystkie, umyte i pokrojone w kostkę składniki zmieszaj w blenderze, a następnie dodaj do nich kilka kostek lodu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE: witamina C, witaminy z grupy B (w tym B1 oraz B2), żelazo, błonnik, fitocydy.

Wtorek: Orzeźwiający arbuz z miętą

SKŁADNIKI:

  • 3 plastry dużego arbuza bez pestek i bez skórki;
  • ½ szklanki wody mineralnej;
  • 2-3 listki mięty;
  • Kilka kostek lodu.

PRZYGOTOWANIE: wszystkie umyte oraz obrane ze skórki składniki wymieszaj w blenderze, a następnie udekoruj koktajl listkami świeżej mięty.

WARTOŚCI ODŻYWCZE: witamina A oraz C, potas, cytrulina, karotenoidy.

Środa: Odżywcze awokado

SKŁADNIKI:

  • ½ dojrzałego, obranego ze skórki awokado;
  • 2 obrane banany;
  • 1 soczysta brzoskwinia;
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • ½ szklanki mleka sojowego.

PRZYGOTOWANIE: Wszystkie umyte, obrane ze skórki oraz pokrojone w kostkę składniki dokładnie wymieszaj w blenderze.

WARTOŚCI ODŻYWCZE: witamina E, A, C, PP, K, H oraz witaminy z grupy B (w tym witamina B1 i B2), kwas foliowy, kwas pantotenowy, błonnik, fosfor, potas, wapń.

Czwartek: Słodkie brzoskwinie z mango

SKŁADNIKI:

  • ½ dojrzałego, obranego ze skórki mango;
  • 2 średniej wielkości, obrane brzoskwinie;
  • 1 szklanka mleka kokosowego;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • Kilka kostek lodu.

PRZYGOTOWANE: Obrane ze skórki i pokrojone w kostkę owoce wymieszaj dokładnie w blenderze i dodaj do nich kilka kostek lodu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE: witamina C, A, E, PP oraz witaminy z grupy B, magnez, potas wapń, miedź, błonnik.

Piątek: Zielona moc spiruliny

SKŁADNIKI:

  • 1 plaster świeżego ananasa bez skórki;
  • 1 dojrzały, obrany banan;
  • 1 płaska łyżeczka spiruliny w proszku;
  • ½ szklanki wody mineralnej.

PRZYGOTOWANIE: wszystkie umyte oraz pokrojone w kostkę składniki wymieszaj dokładnie w blenderze. Dodaj wody według uznania tak, aby konsystencja koktajlu odpowiadała Twoim preferencjom.

WARTOŚCI ODŻYWCZE: białko, błonnik, witaminy C, B6, A oraz K, tiamina, niacyna, kwas foliowy, ryboflawina, wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, cynk, sód.

Sobota: Kwaśne witaminy

  • ½ cytryny bez skórki;
  • 1 limonka bez skórki;
  • ½ pomarańczy bez skórki;
  • 1 garść liści jarmużu;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • ½ szklanki wody mineralnej;
  • ½ banana bez skórki.

PRZYGOTOWANIE: cytrusy pokrój w kostkę i wrzuć do blendera, następnie dodaj do nich liście jarmużu oraz łyżeczkę miodu i ½ szklanki wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w urządzeniu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE: potas, wapń, cynk, żelazo, fosfor, witaminy C, A i K, niacyna, tymina, witamina B6, błonnik.

Niedziela: Energetyczna guarana

SKŁADNIKI:

  • ½ dojrzałego mango, bez skórki;
  • ½ szklanki świeżych borówek;
  • ½ szklanki mleka kokosowego;
  • Kilka kostek lodu
  • 1 łyżka guarany.

PRZYGOTOWANIE: składniki umieść w blenderze, a następnie dodaj do nich łyżeczkę guarany. Wymieszaj dokładnie wszystkie produkty i dodaj do nich kilka kostek lodu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE: witaminy z grupy B (w B1 oraz B6), witaminy C, E i K, mangan, kofeina.

Życzymy smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.