Komosa ryżowa i przepis na wiosenną sałatkę – wypróbuj!

Komosa ryżowa i jej zalety

  • jest źródłem białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy
  • jest produktem bezglutenowym
  • zawiera magnez, żelazo, wapń, fosfor i miedź
  • to świetne źródło witamin z grupy B, witaminy E
  • zawiera kwasy Omega-3
  • posiada niski indeks glikemiczny

PRZEPIS NA SAŁATKĘ 

Składniki na sałatkę

Składniki na sos winegret

  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
  • 2 łyżki młodego imbiru w zalewie (drobno krojonego)
  • ewentualnie sól do smaku

Sposób wykonania

Komosę ryżową gotujemy w słonej wodzie z łyżeczką oliwy. Na szklankę komosy przypada 1,5 szklanki wody (ma ona cała zostać wchłonięta przez gotującą quinoa). Pod koniec gotowania solimy do smaku. Spulchniamy widelcem i odstawiamy do wystygnięcia.

Jarmuż kroimy drobno. W misce na sałatkę mieszamy składniki sosu winegret: imbir, sos rybny, oliwę, sok z cytryny.

Dodajemy ostudzoną komosę, jarmuż, pokrojone paluszki krabowe, rzodkiewkę i pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy.

 

komosa ryżowa

 

 

 

(źródło przepis: „Moda na Zdrowie” nr3/2017)

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.