Komosa ryżowa i jej zalety
- jest źródłem białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy
- jest produktem bezglutenowym
- zawiera magnez, żelazo, wapń, fosfor i miedź
- to świetne źródło witamin z grupy B, witaminy E
- zawiera kwasy Omega-3
- posiada niski indeks glikemiczny
PRZEPIS NA SAŁATKĘ
Składniki na sałatkę
- 400 g paluszków krabowych
- 2 pęczki rzodkiewek
- 1 paczka jarmużu
- 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
- 4 łyżki pestek dyni
Składniki na sos winegret
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
- 2 łyżki młodego imbiru w zalewie (drobno krojonego)
- ewentualnie sól do smaku
Sposób wykonania
Komosę ryżową gotujemy w słonej wodzie z łyżeczką oliwy. Na szklankę komosy przypada 1,5 szklanki wody (ma ona cała zostać wchłonięta przez gotującą quinoa). Pod koniec gotowania solimy do smaku. Spulchniamy widelcem i odstawiamy do wystygnięcia.
Jarmuż kroimy drobno. W misce na sałatkę mieszamy składniki sosu winegret: imbir, sos rybny, oliwę, sok z cytryny.
Dodajemy ostudzoną komosę, jarmuż, pokrojone paluszki krabowe, rzodkiewkę i pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy.
(źródło przepis: „Moda na Zdrowie” nr3/2017)