Kotlety bez mięsa? To możliwe! Podpowiadamy jak je przygotować.

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, powinniśmy jeść mięso maksymalnie 2 razy w tygodniu. Niemniej jednak, większości z nas trudno jest sobie wyobrazić obiad bez pożywnego kotleta. Na szczęście, znamy prosty sposób na to, jak to zmienić! W poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie zbiór prostych przepisów, dzięki którym przygotujesz smaczne kotlety warzywne. Są one doskonałe zarówno na obiad, jak i na kolację.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak przygotować aromatyczne kotlety z brokułów;

  • Jak przyrządzić pyszne kotlety z kalafiora;

  • Jak przygotować pełne smaku i zdrowia kotlety z soczewicy.

Jak przyrządzić pyszne kotlety z kalafiora

Jak przygotować aromatyczne kotlety z brokułów?

Czy wiesz, że brokuły stanowią doskonałe źródło witaminy C oraz potasu. Ponadto, znajdziesz w nich silne przeciwutleniacze, które w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz regularną aktywnością fizyczną, istotnie wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Przy pomocy młynka do kawy lub blendera zmiel płatki owsiane na proszek, a następnie przesyp je do miski;

Krok II: Do blendera dodaj oczyszczone różyczki brokułu i miksuj je, aż do momentu, w którym uzyskasz konsystencję drobnoziarnistej kaszy;

Krok III: Zmiksowany brokuł wymieszaj z płatkami owsianymi i dodaj do nich: wodę, pieprz, kurkumę, odrobinę oleju oraz wyciśnięty przez praskę czosnek;

Krok IV: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie dodaj do nich mąkę ziemniaczaną;

Krok V: Przy pomocy dłoni ulep dowolnej wielkości kotlety;

Krok VI: Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i smaż na niej kotlety z obu stron.

Jak przyrządzić pyszne kotlety z kalafiora?

Oprócz tego, że kalafior zawiera w sobie witaminę C, wapń, fosfor, sód oraz potas, jest również cennym źródłem kwasu foliowego. Dlatego też, powinien zajmować szczególne miejsce w diecie kobiet znajdujących się w okresie ciąży. Ponadto, regularne spożywanie kalafiora, w połączeniu ze zdrową dietą i systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworu prostaty oraz pęcherza moczowego w przyszłości.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Ugotowany kalafior zetrzyj na tarce o dużych oczkach;

Krok II: Starty kalafior przełóż do miski i dodaj do niego: 2 jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki zmielonych płatków owsianych, sól oraz pieprz. Następnie, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

UWAGA! Jeśli konsystencja ciasta będzie zbyt lejąca, dodaj do niej więcej zmielonych płatków owsianych.

Krok III: Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości kotlety. Na koniec obtocz je w zmielonych płatkach owsianych;

Krok IV: Rozgrzej olej na patelni i smaż na niej kotlety przez 2-3 minuty z obu stron.

Jak przygotować aromatyczne kotlety z brokułów?

Jak przygotować pełne smaku i zdrowia kotlety z soczewicy?

Soczewica należy do grupy roślin strączkowych. Ze względu na bogatą zawartość cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, jej spożywanie sprzyja naszemu zdrowiu. Co ważne, soczewica stanowi dobre źródło białka. Dlatego też, może stosowana być jako zamiennik mięsa w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 2 szklanek ugotowanej soczewicy zielonej;
  • Około 2 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 3 młodych marchwi;
  • 1 cebuli;
  • 1 korzenia pietruszki;
  • ½ szklanki bułki tartej;
  • 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej;
  • Soli himalajskiej i pieprzu ziołowego do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok I: Obierz cebulę, posiekaj ją w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż do momentu, w którym się zarumieni;

Krok II: Obraną marchew oraz korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie, dodaj warzywa do cebuli i smaż przez krótką chwilę;

Krok III: Ostudzoną kaszę oraz soczewicę połącz z bułką tartą, mąką ziemniaczaną, przyprawami oraz podsmażonymi warzywami. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw je na około 15 minut;

Krok IV: Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości kotlety;

Krok V: Rozłóż papier do pieczenia na blaszce i rozgrzej piekarnik do 200oC;

Krok VI: Rozłóż równomiernie kotlety na blaszce i piecz je przez około 20-25 minut. Po upływie 15 minut przewróć je na drugą stronę.

Podsumowanie

Kotlety warzywne to doskonały sposób na pełen zdrowia obiad lub smakowitą kolację. Dlatego też, nie czekaj ani chwili dłużej i wypróbuj jeden z powyższych przepisów już dziś. Życzymy smacznego!

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *