Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, powinniśmy jeść mięso maksymalnie 2 razy w tygodniu. Niemniej jednak, większości z nas trudno jest sobie wyobrazić obiad bez pożywnego kotleta. Na szczęście, znamy prosty sposób na to, jak to zmienić! W poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie zbiór prostych przepisów, dzięki którym przygotujesz smaczne kotlety warzywne. Są one doskonałe zarówno na obiad, jak i na kolację.
Z tego artykułu dowiesz się:
-
Jak przygotować aromatyczne kotlety z brokułów;
-
Jak przyrządzić pyszne kotlety z kalafiora;
-
Jak przygotować pełne smaku i zdrowia kotlety z soczewicy.
Jak przygotować aromatyczne kotlety z brokułów?
Czy wiesz, że brokuły stanowią doskonałe źródło witaminy C oraz potasu. Ponadto, znajdziesz w nich silne przeciwutleniacze, które w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz regularną aktywnością fizyczną, istotnie wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości.
Jakich składników potrzebujesz?
- Różyczek z 1 dużego brokułu;
- 50g płatków owsianych;
- 200ml wody;
- 1 łyżeczki kurkumy;
- 2 ząbków czosnku;
- 1 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia);
- 1 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej;
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok I: Przy pomocy młynka do kawy lub blendera zmiel płatki owsiane na proszek, a następnie przesyp je do miski;
Krok II: Do blendera dodaj oczyszczone różyczki brokułu i miksuj je, aż do momentu, w którym uzyskasz konsystencję drobnoziarnistej kaszy;
Krok III: Zmiksowany brokuł wymieszaj z płatkami owsianymi i dodaj do nich: wodę, pieprz, kurkumę, odrobinę oleju oraz wyciśnięty przez praskę czosnek;
Krok IV: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie dodaj do nich mąkę ziemniaczaną;
Krok V: Przy pomocy dłoni ulep dowolnej wielkości kotlety;
Krok VI: Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i smaż na niej kotlety z obu stron.
Jak przyrządzić pyszne kotlety z kalafiora?
Oprócz tego, że kalafior zawiera w sobie witaminę C, wapń, fosfor, sód oraz potas, jest również cennym źródłem kwasu foliowego. Dlatego też, powinien zajmować szczególne miejsce w diecie kobiet znajdujących się w okresie ciąży. Ponadto, regularne spożywanie kalafiora, w połączeniu ze zdrową dietą i systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworu prostaty oraz pęcherza moczowego w przyszłości.
Jakich składników potrzebujesz?
- 1 dużego, lekko ugotowanego kalafiora (o wadze około 2kg);
- 2 dużych jajek;
- 4-6 łyżek zmielonych płatków owsianych;
- 1 ząbka czosnku;
- 2 łyżek posiekanej natki pietruszki lub świeżego kopru;
- Soli himalajskiej i pieprzu do smaku;
- 1 łyżki oleju rzepakowego do smażenia.
Sposób przygotowania:
Krok I: Ugotowany kalafior zetrzyj na tarce o dużych oczkach;
Krok II: Starty kalafior przełóż do miski i dodaj do niego: 2 jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki zmielonych płatków owsianych, sól oraz pieprz. Następnie, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
UWAGA! Jeśli konsystencja ciasta będzie zbyt lejąca, dodaj do niej więcej zmielonych płatków owsianych.
Krok III: Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości kotlety. Na koniec obtocz je w zmielonych płatkach owsianych;
Krok IV: Rozgrzej olej na patelni i smaż na niej kotlety przez 2-3 minuty z obu stron.
Jak przygotować pełne smaku i zdrowia kotlety z soczewicy?
Soczewica należy do grupy roślin strączkowych. Ze względu na bogatą zawartość cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, jej spożywanie sprzyja naszemu zdrowiu. Co ważne, soczewica stanowi dobre źródło białka. Dlatego też, może stosowana być jako zamiennik mięsa w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 2 szklanek ugotowanej soczewicy zielonej;
- Około 2 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej;
- 3 młodych marchwi;
- 1 cebuli;
- 1 korzenia pietruszki;
- ½ szklanki bułki tartej;
- 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej;
- Soli himalajskiej i pieprzu ziołowego do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok I: Obierz cebulę, posiekaj ją w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż do momentu, w którym się zarumieni;
Krok II: Obraną marchew oraz korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie, dodaj warzywa do cebuli i smaż przez krótką chwilę;
Krok III: Ostudzoną kaszę oraz soczewicę połącz z bułką tartą, mąką ziemniaczaną, przyprawami oraz podsmażonymi warzywami. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw je na około 15 minut;
Krok IV: Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości kotlety;
Krok V: Rozłóż papier do pieczenia na blaszce i rozgrzej piekarnik do 200oC;
Krok VI: Rozłóż równomiernie kotlety na blaszce i piecz je przez około 20-25 minut. Po upływie 15 minut przewróć je na drugą stronę.
Podsumowanie
Kotlety warzywne to doskonały sposób na pełen zdrowia obiad lub smakowitą kolację. Dlatego też, nie czekaj ani chwili dłużej i wypróbuj jeden z powyższych przepisów już dziś. Życzymy smacznego!