Kotlety gryczane, czyli pomysł na wegański, bezglutenowy obiad!

Kotlety gryczane są pyszne a przepis na nie bardzo prosty. Chociaż są wegańskie i nie zawierają glutenu na pewno posmakują osobom spożywającym na co dzień mięso i nie zmagającym się z żadną nietolerancją pokarmową.

Oprócz kaszy gryczanej, o której zaletach można przeczytać tutaj w skład kotletów gryczanych wchodzi także cenne siemię lniane i czerwona soczewica.

Soczewica posiada niski indeks glikemiczny i jest źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera też sporo błonnika i witamin z grupy B.

Siemię lniane to również bardzo cenny produkt, w którego składzie znajdziemy m.in. minerały, fosfor, selen, magnez oraz witaminy z grupy B i błonnik.

KOTLETY GRYCZANE – PRZEPIS

Czego potrzebujesz?

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • papryka słodka w proszku

Jak to przygotować?

Kotlety gryczane to świetny pomysł na pożywny obiad. Na początku ich przyrządzania zalewamy dwoma szklankami wody kaszę gryczaną, soczewicę oraz skrojoną w kostkę marchewkę. Gotujemy je około 18 minut. Dodajemy do nich siemię lniane i pozostawiamy masę do wystygnięcia.

Masę na kotlety gryczane należy dobrze doprawić. Dodajemy więc drobno skrojoną cebulę i czosnek, przyprawy, musztardę oraz pietruszkę.

Formujemy małe kotlety gryczane i obtaczamy je w mące kukurydzianej, a następnie smażymy na oleju kokosowym.

Kotlety sprawdzą się jako danie obiadowe, ale też jako dodatek do kanapek.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.