Kotlety gryczane są pyszne a przepis na nie bardzo prosty. Chociaż są wegańskie i nie zawierają glutenu na pewno posmakują osobom spożywającym na co dzień mięso i nie zmagającym się z żadną nietolerancją pokarmową.
Oprócz kaszy gryczanej, o której zaletach można przeczytać tutaj w skład kotletów gryczanych wchodzi także cenne siemię lniane i czerwona soczewica.
Soczewica posiada niski indeks glikemiczny i jest źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera też sporo błonnika i witamin z grupy B.
Siemię lniane to również bardzo cenny produkt, w którego składzie znajdziemy m.in. minerały, fosfor, selen, magnez oraz witaminy z grupy B i błonnik.
KOTLETY GRYCZANE – PRZEPIS
Czego potrzebujesz?
- 100 g kaszy gryczanej
- 100 g czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- papryka słodka w proszku
Jak to przygotować?
Kotlety gryczane to świetny pomysł na pożywny obiad. Na początku ich przyrządzania zalewamy dwoma szklankami wody kaszę gryczaną, soczewicę oraz skrojoną w kostkę marchewkę. Gotujemy je około 18 minut. Dodajemy do nich siemię lniane i pozostawiamy masę do wystygnięcia.
Masę na kotlety gryczane należy dobrze doprawić. Dodajemy więc drobno skrojoną cebulę i czosnek, przyprawy, musztardę oraz pietruszkę.
Formujemy małe kotlety gryczane i obtaczamy je w mące kukurydzianej, a następnie smażymy na oleju kokosowym.
Kotlety sprawdzą się jako danie obiadowe, ale też jako dodatek do kanapek.