Kotlety ryżowe to świetna propozycja na obiad. Można przygotować je od czasu do czasu zamiast mięsa lub nieco częściej, gdy kuchnia wegetariańska gości u nas na co dzień. Do tego bardzo łatwo przekształcić ten przepis i otrzymać wersję bezglutenową. Wystarczy bułkę tartą zamienić na bezglutenową.
Kotlety ryżowe – sprawdź przepis
Składniki
- 6 szklanek ugotowanego ryżu
- 3 cebule
- puszka suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
- 4 ząbki czosnku
- olej kokosowy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 szklanki bułki tartej i odrobina bułki do obtaczania kotletów
Wykonanie
Cebulę obieramy i kroimy drobno, a następnie podsmażamy na oliwie z pomidorów.
W misie malaksera umieszczamy ostygnięty po ugotowaniu ryż, cebulę i czosnek oraz pomidory i sól.
Miksujemy kilka minut na jednolitą masę. Doprawiamy jeszcze według uznania solą i pieprzem.
Do masy dodajemy natkę pietruszki i bułkę tartą, następnie odstawiamy na kilkanaście minut.
Z masy formujemy małe kotlety ryżowe, obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.
Takie danie można podawać, jako obiad lub do kanapki.