Kotlety ryżowe – obiad nie tylko dla wegetarianów!

Kotlety ryżowe to świetna propozycja na obiad. Można przygotować je od czasu do czasu zamiast mięsa lub nieco częściej, gdy kuchnia wegetariańska gości u nas na co dzień. Do tego bardzo łatwo przekształcić ten przepis i otrzymać wersję bezglutenową. Wystarczy bułkę tartą zamienić na bezglutenową.

Kotlety ryżowe – sprawdź przepis

Składniki

  • 6 szklanek ugotowanego ryżu
  • 3 cebule
  • puszka suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
  • 4 ząbki czosnku
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki bułki tartej i odrobina bułki do obtaczania kotletów

Wykonanie

Cebulę obieramy i kroimy drobno, a następnie podsmażamy na oliwie z pomidorów.

W misie malaksera umieszczamy ostygnięty po ugotowaniu ryż, cebulę i czosnek oraz pomidory i sól.

Miksujemy kilka minut na jednolitą masę. Doprawiamy jeszcze według uznania solą i pieprzem.

Do masy dodajemy natkę pietruszki i bułkę tartą, następnie odstawiamy na kilkanaście minut.

Z masy formujemy małe kotlety ryżowe, obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.

Takie danie można podawać, jako obiad lub do kanapki.

(inspiracja i zdjęcia: www.olgasmile.com)

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.