Kotlety z kaszy jaglanej to pomysł na obiad, który cieszy się dużą popularnością wśród wegetarian. Przygotowane danie jest sycące i szybkie w wykonaniu. Kotleciki dobrze komponują się podane zarówno w sposób tradycyjny, na talerzu z dodatkiem surówek, jak i w wersji bezmięsnych burgerów, włożone do bułek i polane sosem. Ile gustów, tyle możliwości podania.
Kotlety z kaszy jaglanej z czarnuszką
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej przed ugotowaniem
- woda do ugotowania kaszy
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 nieugotowane jajko
- mały pęczek szczypiorku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
- sól himalajska drobna i mielona czarnuszka do przyprawienia
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy w 2/3 szklanki wody, po ugotowaniu studzimy. Ugotowane jajka po wystudzeniu ścieramy na drobnych oczkach tarki i łączymy je z ugotowaną kaszą. Dodajemy pokrojony szczypiorek, pietruszkę i surowe jajko. Doprawiamy solą i czarnuszką. Całość dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy uformowane z masy kotlety z kaszy jaglanej. Smażymy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 5 minut z jednej strony. Zdejmujemy pokrywkę i smażymy z drugiej strony. Podajemy z sosem, warzywami, w bułce lub tortilli, albo z ziemniakami i surówką.