Kotlety z kaszy jaglanej przyprawione czarnuszką!

Kotlety z kaszy jaglanej to pomysł na obiad, który cieszy się dużą popularnością wśród wegetarian. Przygotowane danie jest sycące i szybkie w wykonaniu. Kotleciki dobrze komponują się podane zarówno w sposób tradycyjny, na talerzu z dodatkiem surówek, jak i w wersji bezmięsnych burgerów, włożone do bułek i polane sosem. Ile gustów, tyle możliwości podania.

Kotlety z kaszy jaglanej z czarnuszką

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej przed ugotowaniem
  • woda do ugotowania kaszy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 nieugotowane jajko
  • mały pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • sól himalajska drobna i mielona czarnuszka do przyprawienia
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy w 2/3 szklanki wody, po ugotowaniu studzimy. Ugotowane jajka po wystudzeniu ścieramy na drobnych oczkach tarki i łączymy je z ugotowaną kaszą. Dodajemy pokrojony szczypiorek, pietruszkę i surowe jajko. Doprawiamy solą i czarnuszką. Całość dokładnie mieszamy.

Na rozgrzanym tłuszczu smażymy uformowane z masy kotlety z kaszy jaglanej. Smażymy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 5 minut z jednej strony. Zdejmujemy pokrywkę i smażymy z drugiej strony. Podajemy z sosem, warzywami, w bułce lub tortilli, albo z ziemniakami i surówką.

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.