Kasza jaglana jest zaliczana do jednej z najzdrowszych kasz. Jest lekkostrawna, zawiera witaminy z grupy B i żelazo. Zawiera też duże ilości białka. Jest smacznym dodatkiem do codziennych dań i może być zamiennikiem mięsa.
A co powiecie na kotlety jaglane w wersji wegańskiej? Można je podawać z warzywami i z sałatkami. Kotlety, które zostaną można podgrzać i zjeść następnego dnia.
Kasza jaglana obecnie staje się coraz bardziej popularna, z uwagi na oryginalny smak. Dobrze komponuje się zarówno z daniami na słodko, jak i na słono.
Kaszę jaglaną trzeba umieć odpowiednio przyrządzić, ponieważ, w innym przypadku może być gorzka.
Jak gotować kaszę jaglaną?
Odmierzyć 1 szklankę kaszy jaglanej. Wysypać na drobne sitko i płukać pod kranem gorącą lub zimną wodą. Potrząsać sitkiem, do momentu aż zacznie wypływać czysta woda.
Zagotować wodę w czajniku. Kaszę przepłukać pod kranem wrzątkiem, żeby nie byłą gorzka.
Zagotować w płaskim garnku ok. 2,5 szklanki wody. Kaszę wrzucić na gotującą się wodę, dodać 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Mieszać krótko. Przykryć.
Kaszę gotować ok. 15-18 minut na małym ogniu. Następnie wyłączyć palnik i pozostawić kaszę na 5 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i pozwolić odparować nadmiarowi wody.
Kaszy nie powinno się mieszać w trakcie gotowania, ponieważ zrobi się z niej papka!
Z kaszy można przygotować np. smaczne kotlety. Przepis poniżej!
Kotlety z kaszy jaglanej
Składniki:
- 3,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 500 – 600 g pieczarek
- 2/3 szklanki płatków owsianych
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 duże cebule
- 5 łyżek oleju
- Sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka otrębów owsianych lub pszennych
- Olej lub oliwa do smażenia
Ugotować kaszę.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z olejem.
Pieczarki obrać, pokroić w plastry, podsmażyć na oleju. Gdy są gotowe lekko rozdrobnić je za pomocą blendera, aby uzyskać „poszatkowane”.
Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na drobny proszek.
Do dużej miski włożyć ciepłą, ale nie gorącą kaszę, pieczarki, cebulę, poszatkowaną natkę pietruszki, pieprz i sól. Wyrobić masę. Na koniec dodać zmielone płatki owsiane i wyrabiać. Masa powinna być twarda i łatwo się formować.
Z masy formować kotleciki, obtaczać w otrębach i smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony.
Smacznego!