Ksylitol- cukier, po który możesz sięgać, będąc na diecie!

Czy wiesz, że przeciętny Amerykanin spożywa rocznie, w różnej formie, ok. 68 kg cukru? Jest to o wiele za dużo, stąd problem nadwagi i otyłości w USA. W Polsce ten wskaźnik jest nieco niższy, ale i tak spożywamy zbyt dużą ilość cukru, co również przekłada się na dodatkowe kilogramy. Co, jednak, zrobić, kiedy nie potrafimy zrezygnować ze słodzenia herbaty, lub kawy?


0003AKQX1F20VGMS-C122-F4Cukier jest związkiem chemicznym, łatwym do strawienia i bardzo kuszącym, dlatego sięgamy po niego tak często. Niestety, czyni on ogromne spustoszenia w naszym organizmie i powoduje, że waga pokazuje o wiele więcej niż chcielibyśmy. Ale jest sposób na zastąpienie niezdrowego cukru- używanie ksylitolu!

Zdrowie przede wszystkim!
Ksyliot jest zdrowym zamiennikiem zwykłego cukru i w przeciwieństwie do takich cukrów, jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza, nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.
Ksylitol powinny używać zwłaszcza osoby, które spożywają dużo zwykłego cukru w jego najprostszej postaci- sypkiej, lub w kostkach i osoby, które jedzą dużo słodyczy. Cukier wprowadza negatywne zmiany w naszym organizmie, podnosi poziom insuliny i prowadzi do chorób, np. próchnicy. Ksylitol, zaś działa regenerująco i naprawia spustoszenia, które powoduje w naszym organizmie biały cukier. Spożywanie go zmniejsza łaknienie cukru i pozwala wyeliminować niezdrową substancję, jaką jest „zwykły cukier” z naszego jadłospisu.
Co istotne, ksylitol jest wytwarzany przez nasz organizm w naturalnej formie, dlatego zażywanie go nie wiąże się z negatywnymi skutkami ubocznymi.

Bez nazwy 1 kopia

Jak natura chciała…
Ksylitol to cukier naturalnego pochodzenia. Produkuje się go z drzew liściastych, najczęściej z brzozy. Jest cukrem pieciowęglowym, co oznacza, że ma właściwości bakteriobójcze. Inne formy cukru, w tym zwykły, biały, którym słodzimy herbatę, są cukrami sześciowęglowymi i ich działanie polega na wzmacnianiu działania bakterii, które wytwarzają się podczas procesu ich spożywania. Ksylitol działa regenerująco i powoduje, że niebezpieczne bakterie nie atakują naszego organizmu.
Cukier brzozowy jest niemal o połowę mniej kaloryczny niż zwykły cukier. Organizm przetwarza go dłużej niż zwykły cukier sześcioweglowy, dlatego nie dochodzi do gwałtownego podwyższenia poziomu cukru we krwi, co jest bardzo niebezpieczne, zwłaszcza u osób, które chorują na cukrzycę.

Ksylitol znajdziecie w sklepie ze zdrową żywnością:

cdz-logo

Ksylitol, w odróżnieniu od białego cukru, posiada o 40% mniej kalorii, choć, w smaku, jest równie słodki. A to oznacza, że wybierając go nie odczujemy różnicy podczas stosowania, za to nasza waga ma szansę wreszcie się obniżyć, a zdrowie poprawić. To idealne rozwiązanie dla osób, będących na diecie, które chcą zadbać o sylwetkę, bez zbędnych wyrzeczeń!

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.