Ksylitol – właściwości i zastosowanie

Poszukujesz zdrowego zamiennika cukru? W poniższym artykule znajdziesz najważniejsze informacje na temat ksylitolu, poznasz miedzy innymi jego właściwości oraz szerokie zastosowanie.

Ksylitol brzozowy to obecnie jeden z najpopularniejszych zamienników cukru i niezdrowych słodzików. Wszystko to za sprawą jego szerokiego zastosowania oraz niezwykłych właściwości, które pozytywnie mogą wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Jakie tajemnice kryje w sobie ten niezwykły składnik?

 

Co to jest ksylitol?

Cukier brzozowy (ksylitol) to według wielu dietetyków oraz miłośników zdrowego żywienia wspaniała alternatywa dla białego cukru. Niniejszy składnik charakteryzuje się bowiem niższym indeksem glikemicznym oraz mniejszą zawartością kalorii. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego zaliczaną do grupy „alkoholi cukrowych” wpływających na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Cukier brzozowy jeszcze do niedawana najczęściej pozyskiwany był z kory brzozy, jednak znaleźć go możemy również w niektórych owocach (np. malinach, śliwkach i truskawkach) oraz w grzybach i kukurydzy, z której obecnie często wydobywa się niniejszy składnik. Ponadto, ksylitol w niewielkich ilościach wytwarzany jest za pośrednictwem ludzkiego organizmu, co czyni go dla nas składnikiem naturalnym.  Cukier brzozowy zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem przypomina tradycyjny cukier biały. Jednak ze względu na swoje liczne właściwości i niski wskaźnik glikemiczny (IG=8) ksylitol zalecany jest osobom zmagającym się z problemem cukrzycy.

 

Zupy warzywne – poznaj prosty sposób na przygotowanie smacznego obiadu!
Każdego dnia powinniśmy spożywać minimum 4, a najlepiej 5 porcji Z tego artykułu dowiesz się: Jak przygotować smaczną zupę z kalafiora? Jakich składników potrzebujesz? Sposób przygotowania: Krok II: Kalafiora podziel na mniejsze różyczki; Krok III: Na dno grubego garnka wlej odrobinę oliwy z oliwek, nast Krok IV: Kiedy warzywa się zarumienią, dodaj do nich ziele Krok V: Warzywa zalej bulionem i gotuj przez około Krok VI: Do warzyw dodaj podzielonego na mniejsze części Krok VII: Następnie, dodaj przyprawy do zupy i gotuj Krok VIII: Pod koniec gotowania dodaj do zupy świeżo Krok IX: Przelej zupę do miski i podawaj z ły Jak przyrządzić aromatyczną zupę z brukselką? Brukselka uznawana jest za cenna źródło jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Dlatego te Jakich składników potrzebujesz? Sposób przygotowania: Krok II: Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek przeci Krok III: Brukselkę dokładnie umyj, przekrój na p Krok IV: Gotuj zupę przez około 25 minut, a Krok V: Zmiksuj zupę na gładką masę; Krok VI: Gotowy krem podawaj z łyżką jogurtu greckiego oraz pra Jak przygotować pyszną zupę z brokułów? Brokuły stanowią cenne źródło witamin. Wprowadzenie niniejszych warzyw do codziennej diety Jakich składników potrzebujesz? Sposób przygotowania: Krok II: Na dnie garnka rozgrzej oliwę z oliwek, a Krok III: Marchewkę oraz bataty obierz ze skórki, a Krok IV: Zalej warzywa bulionem warzywnym i gotuj przez 15 Krok V: Podziel brokuł na mniejsze kawałki, a nast Krok VI: Do garnka dodaj również wymienione wyżej Krok VII: Gotuj zupę jeszcze przez około 15 minut Krok VIII: Pod koniec gotowania dodaj do zupy posiekany szczypiorek Krok IX: Przelej zupę do małych misek i podawaj Jak przyrządzić smaczny krem marchewkowy? Jakich składników potrzebujesz? Sposób przygotowania: Krok II: Cebulę obierz ze skórki i pokrój Krok III: Ugotuj marchew w lekko osolonej wodzie; Krok IV: Do garnka przełóż: ugotowaną marchew, fasolę, podsmażoną cebulkę oraz Krok V: Przy pomocy blendera zmiksuj wszystkie składniki na Krok VI: Gotową zupę podawaj w towarzystwie prażonych pestek Podsumowanie Zupa ...

 

Ksylitol WŁAŚCIWOŚCI

Stosowanie ksylitolu w roli znamiennika dla białego cukru może pozytywnie wpłynąć na działanie naszego organizmu.

  • Ksylitol KALORIE i ODCHUDZANIE

Stosowanie ksylitolu sprzyja odchudzaniu, a to za sprawą aż 40% różnicy w wartości kalorycznej obu produktów. Ponadto, niniejsza substancja zmniejsza poczucie łaknienia na słodycze, co sprawia, że rzadziej podjadamy między posiłkami.

  • Ksylitol a CUKRZYCA

Cukier brzozowy zaliczany jest do grupy węglowodanów (polioli) charakteryzujących się wolniejszą wchłanialności oraz procesem metabolicznym w znacznym stopniu niezależnym od insuliny. Dzięki temu, stosowanie niniejszej substancji nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi pacjentów zmagających się z problemem cukrzycy, insulinoodporością lub zaburzeniami tolerancji glukozy.

  • Ksylitol a PRÓCHNICA ZĘBÓW

Według licznych badań naukowych stosowanie ksylitolu w roli naturalnego zamiennika białego cukru pozytywnie wpływa na zmniejszenie objawów związanych z próchnicą zębów. Cukier brzozowy jest bowiem w stanie skutecznie przywrócić prawidłowy poziom kwasowości silny, tworząc tym samym swego rodzaju ochronę dla naszych zębów. Ponadto, ksylitol odpowiedzialny jest za hamowanie rozwoju bakterii w jamie ustnej.

  • Ksylitol a ODPORNOŚĆ

Cukier brzozowy skutecznie reguluje stan równowagi gospodarki kwasowo-zasadowej naszego organizmu. W związku z tym, niniejsza substancja wpływa na zahamowanie rozwoju szkodliwych bakterii i grzybów odpowiedzialnych często za powstawanie licznych infekcji o podłożu bakteryjnym.

  • Ksylitol a CHOROBY UKŁADU KOSTNEGO

Ksylitol skutecznie może wpłynąć na zwiększenie utraconej wraz z wiekiem gęstości kości. Wszystko to za sprawą jego wpływu na zwiększenie przyswajalności wapnia odpowiedzialnego za proces mineralizacji. Dlatego też, niniejsza substancja zalecana jest osobom zmagającym się z problemem osteoporozy oraz dzieciom w wieku przedszkolnym.

Ksylitol ZASTOSOWANIE

Cukier brzozowy stanowi idealny zastępnik dla białego cukru. Dlatego też, znajduje on szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Ksylitol z powodzeniem możemy wykorzystać zarówno do słodzenia herbaty i kawy, jak i dodawać go do domowych wypieków.

 

 

Ksylitol CENA

Oryginalny cukier brzozowy z łatwością możemy nabyć w większości sklepów ze zdrową żywnością w cenie około 30, 00 złotych za kilogram.

Cukier brzozowy w odróżnieniu od zwykłego cukru wykazuje wiele właściwości zbawiennie wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Zanim jednak zdecydujesz się na jego stosowanie, pamiętaj, aby nie przekraczać zalecanej dziennej dawki spożycia niniejszego produktu równiej 40g. Zażywanie większej dawki ksylitolu może doprowadzić do nieprzyjemnych objawów, w tym rozwolnienia lub wzdęć.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *