Ksylitol cukier brzozowy- Zalety i wady ksylitolu

Ksylitol cukier brzozowy w ciągu ostatnich kilku lat cieszy się ogromną popularnością. Jednakże, czy wiemy wszystko na jego temat? W poniższym artykule znajdziesz zestawienie zalet i wad niniejszego produktu. Ponadto, poznasz odpowiedź na najważniejsze pytanie – czy ten cukier z brzozy może być szkodliwy?

Jest to jeden z najpopularniejszych zamienników białego cukru. Niniejszy produkt zaliczany do grupy alkoholi cukrowych swoje powodzenie zawdzięcza niewielkiej zawartości kalorycznej oraz niskiemu indeksowi glikemicznemu, który umożliwia słodzenie pokarmów osobom zmagającym się z problemem cukrzycy. Również często używany przez osoby odchudzające oraz przez ludzi będących na diecie.

Ksylitol WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Cukier brzozowy (ksylitol) zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem przypomina tradycyjny cukier biały. Dlatego też, z powodzeniem może wykorzystywany być w naszej kuchni jako „zdrowy” zamiennik cukru. Przy pomocy ksylitolu bez trudu posłodzimy herbatę oraz nasze domowe wypieki. Ponadto, ze względu na swoje niezwykłe właściwości, ksylitol zbawiennie może wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu, w tym między innymi:

  • Zwiększając mineralizację, a tym samym przyswajalność wapnia wpływającą na zwiększenie gęstości kości;
  • Zmniejszając ryzyko wystąpienia próchnicy zębów, poprzez przywrócenie równowagi poziomu pH w jamie ustnej;
  • Zwiększenie odporności organizmu, za sprawą hamowania rozwoju szkodliwych bakterii i drożdżaków odpowiedzialnych za powstawanie licznych chorób, w tym chorób grzybiczych;
  • Wspomagając proces odchudzania, dzięki niskiej zawartości kalorycznej;
  • Zapewniając osobom zmagającym się z problemem cukrzycy alternatywę dla białego cukru.

 

 

[related-post]

 

Ksylitol ZALETY

Cukier brzozowy wyróżnia się na rynku słodzików ze względu na swoje dwie główne zalety.

  • INDEKS GLIKEMICZNY

Niniejszy składnik zaliczany jest do grupy polioli – węglowodanów charakteryzujących się wolniejszym wchłanianiem w przewodzie pokarmowym oraz metabolizmem praktycznie niezależnym od udziału insuliny. Dzięki temu, indeks glikemiczny cukru brzozowego (IG=8) zmniejsza ryzyko wystąpienia podwyższonego poziomu cukru we krwi. Dlatego też, ksylitol z powodzeniem może stosowany być w diecie osób zmagających się z problemem insulinoodporności lub cukrzycy.

  • KCAL

Cukier brzozowy wykazuje prawie o połowę (40%) niższą zawartość kalorii w porównaniu do tradycyjnego cukru białego. Dlatego też, ksylitol zalecany jest osobom z problemem nadwagi lub tym, które mają zamiar zrzucić nadmiar zbędnych kilogramów.

Wśród pozostałych zalet niniejszego produktu możemy wyróżnić:

    • dobry smak;
    • właściwości prozdrowotne;
  • działanie bakteriobójcze;
  • działanie wpływające na zwiększenie przyswajalności wapnia;
  • działanie hamujące rozwój grzybów i bakterii;
Ksylitol wady zalety
Ksylitol wady zalety

Ksylitol WADY

Pomimo licznych zalet, ksylitol posiada również kilka wad, wśród których możemy wyróżnić:

  • stosunkowo wysoką cenę w porównaniu do ceny białego cukru;
  • utrudnioną dostępność; ksylitol możemy nabyć zazwyczaj w sklepach ze zdrową żywnością;
  • występowanie objawów ubocznych związanych z nadużywaniem niniejszej substancji.

Uwaga! Podczas zakupu ksylitolu zwróć uwagę na jego pochodzenie. Oryginalny ksylitol wytwarzany jest z kory brzozy, jednak na rynku znajdziemy obecnie wiele zamienników, w tym ksylitol produkowany z kukurydzy, który odbiega nieznacznie od oryginału nie tylko swoim smakiem, ale również składem. Na tę różnice szczególna uwagę powinny zwracać osoby zmagające się z problemem drożdżycy oraz alergii.

 

Ksylitol SZKODLIWY, CZY NIE?

Cukier brzozowy spożywany w dawce przekraczającej zalecany dzienny poziom spożycia (wynoszący 15g) może doprowadzić do wywołania niektórych zaburzeń układu trawiennego, w tym: bólu brzucha, rozwolnienia i biegunki oraz niestrawności.

Cukier brzozowy jest substancją słodzącą, którą z powodzeniem możemy stosować jako zamiennik białego cukru. Wszystko to za sprawą niewielkiej zawartości kalorycznej oraz niskiego wskaźnika glikemicznego. Pamiętajmy jednak, że niniejszy składnik spożywany w nadmiarze może doprowadzić do licznych nieprawidłowości w funkcjonowaniu naszego układu trawiennego.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.