Ksylitol – zamiennik białego cukru. Czy warto?

Ksylitol – cukier z brzozy

Jest on pozyskiwany z kory fińskiej brzozy, ale naturalnie występuje też w niektórych owocach. Wyglądem i smakiem przypomina biały cukier, ale jest od niego o połowę mniej kaloryczny. Biorąc go na język ma się uczucie chłodzenia (jak przy gumie miętowej).  Ksylitol choć bardzo drogi (w porównaniu ze zwykłym cukrem) jest często wybierany jako zamiennik cukru. Stosują go głównie osoby dbające o linię, gdyż zawiera o połowę mniej kalorii niż biały cukier, a także osoby chore na cukrzycę, ponieważ ksylitol ma bardzo niski indeks glikemiczny. Ten zamiennik białego cukru również pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów, dlatego dodawany jest do gum do żucia – zalecanych do spożycia po posiłku.
Podstawowe powody, dla których warto zamienić cukier na ksylitol – zawarliśmy w infografice. Polecamy.

ksylitol zamiennik białego cukru

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.