Kurkuma – skład, właściwości, zastosowanie


Kurkuma jest pochodzącą z Indii przyprawą uzyskiwaną z korzenia ostryżu – rośliny wywodzącej się z rodziny imbirowatych. Jest stosowana głównie w kuchni azjatyckiej, ale coraz większą popularność zyskuje także w Europie. Oprócz nadawania potrawom intensywnego żółtego koloru wykazuje także szereg korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Za co więc jeszcze warto ją docenić?

 

Skład i właściwości kurkumy

Kurkuma jest źródłem cennych witamin i soli mineralnych. W jej składzie znajdziemy  witaminę E, witaminę K, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9) a także niewielkie ilości wapnia, magnezu, żelaza, potasu, cynku, fosforu i miedzi. Jednak najważniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina – związek o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających, który skutecznie ogranicza szkodliwe działanie wolnych rodników i tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób, w tym nowotworów.

Włączenie kurkumy do codziennej diety wspomaga organizm w walce z infekcjami, co ma szczególne znaczenie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta podatność na przeziębienia i grypę.

 

Kurkuma wykazuje również właściwości żółciopędne oraz pobudza wydzielanie gastryny i enzymów trzustkowych. W związku z tym jest szczególnie polecana osobom zmagającym się z wrzodami żołądka i cierpiącymi na zaburzenia trawienia. Poza tym substancje zawarte w kurkumie działają ochronnie na komórki wątrobowe – jest ona składnikiem wielu leków stosowanych w stanach uszkodzenia i niewydolności wątroby objawiających się niedostatecznym wydzielaniem żółci, również w stanach zapalnych miąższu wątroby i dróg żółciowych.

Dodatkowo ze względu na zawartość kurkuminy, która reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, kurkuma jest polecana osobom w grupie ryzyka rozwoju cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.

 

Jak stosować kurkumę?

Kurkuma jest jedną z podstawowych przypraw kuchni azjatyckiej. Wchodzi także w skład mieszanki przyprawowej zwanej curry. Coraz szersze zastosowanie zyskuje także w  kuchni krajów europejskich. Doskonale sprawdza się  jako dodatek do ryżu, zup i duszonych potraw. Można dodawać ją także do marynat i sosów. Kurkuma nada charakterystycznego smaku i aromatu także potrawom z drobiu, rosołowi i owocom morza.

 

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *