Kasza kuskus w krajach arabskich symbolizuje bogactwo i szczęście. W Polsce zasłynęła dzięki uniwersalności, smakowi i szybkości przyrządzenia. Nadaje się do przygotowania wielu dań, ale my polecamy przepis na sałatkę z kuskusem.
Słynna kasza kuskus powstaje z pszenicy durum, wykonuje się go z mąki pszennej, którą miesza się z wodą. W końcowym efekcie powstają małe, żółte granulki. Tak przygotowany „makaron” powszechnie nazywany jest kaszą. Dania kuskus są niezwykle popularne w krajach marokańskich, gdzie serwowane są na dużym talerzu, z sosem, warzywami i mięsem.
Przygotowanie kaszy kuskus
Kaszę kuskus przygotują nawet najwięksi amatorzy kuchni. Wystarczy zalać go wrzątkiem na kilka minut, do momentu napęcznienia. Woda w naczyniu powinna sięgać ok. 1 cm nad powierzchnią kaszy. Po ok 5 min, kuskus będzie gotowy do spożycia. W zależności od przygotowywanego dania, użyć można do wykonania kaszy osolonej wody.
Kaloryczność i wartości odżywcze:
– 100 g kaszy kuskus zawiera ok. 360 kcal
– kuskus jest źródłem cennego białka
– nie zawiera cholesterolu
– jest niskotłuszczowy (na 100g kaszy 2g tłuszczu)
– zawiera żelazo, sód, oraz fosfor i wapń
– jest źródłem błonnika i niacyny i kwasu foliowego
Przepis na sałatkę z kaszą kuskus
Składniki (2 porcje):
- 10 dag kaszy kuskus
- pół papryki zielonej i czerwonej
- 1 cebulka
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 2 ogórki kwaszone
- 2 łyżki czarnych oliwek
- pół pęczka natki pietruszki
- 2–3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę zalej wrzątkiem, posól, wymieszaj, przykryj i odstaw, by napęczniała. Wymieszaj i wystudź. Paprykę, cebulkę i ogórki pokrój w małą kostkę. Kukurydzę i oliwki odlej. Natkę pietruszki opłucz, wysusz i posiekaj. Wymieszaj wszystko z olejem, dopraw do smaku.