Melon, to owoc z rodziny dyniowatych, pochodzący z klimatu umiarkowano-tropikalnego. Jednak obecnie jest powszechnie dostępny, również w Polsce. Jest niskokaloryczny i większą jego część zajmuje woda – dlatego właśnie idealnie nadaje się do ugaszenia pragnienia w upalne dni.
Miąższ melona posiada lekko słodki smak, jest jadalny, natomiast pestki należy usunąć. Naturalnie występujący w melonie betakaroten i przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia komórek. Melon zawiera też szereg cennych witamin np. A, C, D, E, P oraz z grupy B oraz węglowodany. W skład owocu melona wchodzą składniki mineralne takie jak magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor i jod.
Składniki
– 1 opakowanie rukoli
– 1 melon miodowy
– 10 dag zielonych winogron
– 20 dag sera brie
Sos winegret z chili (składniki)
– 1 papryczka chili
– 4–5 łyżek oliwy
– 2–3 łyżki jabłkowego octu winnego
– 2–3 łyżki soku jabłkowego
– 2–3 łyżki jasnego sosu sojowego
– sól, pieprz
Wykonanie
Sos winegret: oliwę wymieszaj z octem jabłkowym, sokiem jabłkowym i sosem sojowym. Dodaj oczyszczoną z pestek drobno posiekaną papryczkę chili oraz sól i pieprz do smaku.
Rukolę opłucz, osącz i osusz. Melon umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki, obierz ze skórki, a miąższ pokrój na kawałki. Winogrona umyj, osusz, przekrój na połówki, usuń pestki. Ser pokrój w kostkę.
Na koniec wszystkie składniki sałatki przełóż do miski, polej sosem winegret, wymieszaj i gotowe. Smacznego!