Lekkie przepisy na dania wielkanocne

mazurek-dieta-ok

Święta tuż, tuż… Zaczyna się wielkie świąteczne gotowanie 😉 Pieczemy ciasta, marynujemy szynki, przygotowujemy sałatki, ale głównym składnikiem wielkanocnego śniadania są jajka. Jak przygotować lekkie, dietetyczne dania na Wielkanoc?

Jajka z curry i kuskusem

Składniki:

  • 2 jajka
  • ½ szklanki kuskus
  • bulion drobiowy (1 łyżeczka)
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta cukru (może to być ksylitol)
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • sól himalajska
  • 1 łyżki pokrojonego szypiorku
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki chrzanu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka octu winnego

Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz a następnie posiekaj. Dodaj curry i podsmaż na oleju. Dodaj kaszę kuskus i szklankę bulionu (1 łyżeczkę bulionu drobiowego rozrób w szklance wody) w taki sposób, by zakrył on kaszę. Przykryj i odstaw na 5 minut.
  2. Ugotuj jajka na twardo. Następni wystudź i pokrój na ćwiartki. Migdały upraż na patelni (bez tłuszczu). Jogurt wymieszaj z chrzanem, szczyptą soli, cukrem i octem.
  3. Wyłóż kuskus na półmisek, na nim połóż ćwiartki jaj, posyp migdałami i szczypiorkiem. Dip chrzanowy podawaj osobno.

Jajka faszerowane twarożkiem i szpinakiem

Składniki:

  • 4 jajka na twardo
  • 4 łyżki twarożku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól himalajska
  • pieprz czarny
  • kilka listków świeżego szpinaku
  • czosnek
  • cebula

Wykonanie:

  1. Szpinak opłucz, osusz i pokrój na kawałki.
  2. Rozgrzej olej kokosowy na patelni, dodaj szpinak, czosnek, cebulę, oprósz solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Obierz jajka, przekrój na pół (wzdłuż) i delikatnie wyjmij żółtka.
  4. Twarożek, żółtka i szpinak zmiksuj. Przypraw do smaku. Farsz przełóż do szprycy i napełnij nim połówki jajek.

jajka-dieta-ok

Mazurek w wersji light

Składniki:

Wykonanie:

  1. ⅔ migdałów zmiel w maszynce i utrzyj z połową cukru.
  2. Pozostałą część migdałów grubo posiekaj.
  3. Dodaj białka, resztę cukru i olejek migdałowy. Mieszaj do czasu, aż powstanie gęsta masa. Masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Do dekoracji użyj posiekanych migdałów, suszonej żurawiny, daktyli.
  5. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180*C.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.