Święta tuż, tuż… Zaczyna się wielkie świąteczne gotowanie 😉 Pieczemy ciasta, marynujemy szynki, przygotowujemy sałatki, ale głównym składnikiem wielkanocnego śniadania są jajka. Jak przygotować lekkie, dietetyczne dania na Wielkanoc?
Jajka z curry i kuskusem
Składniki:
- 2 jajka
- ½ szklanki kuskus
- bulion drobiowy (1 łyżeczka)
- 1 łyżeczka curry
- szczypta cukru (może to być ksylitol)
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- sól himalajska
- 1 łyżki pokrojonego szypiorku
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki chrzanu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka octu winnego
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek obierz a następnie posiekaj. Dodaj curry i podsmaż na oleju. Dodaj kaszę kuskus i szklankę bulionu (1 łyżeczkę bulionu drobiowego rozrób w szklance wody) w taki sposób, by zakrył on kaszę. Przykryj i odstaw na 5 minut.
- Ugotuj jajka na twardo. Następni wystudź i pokrój na ćwiartki. Migdały upraż na patelni (bez tłuszczu). Jogurt wymieszaj z chrzanem, szczyptą soli, cukrem i octem.
- Wyłóż kuskus na półmisek, na nim połóż ćwiartki jaj, posyp migdałami i szczypiorkiem. Dip chrzanowy podawaj osobno.
Jajka faszerowane twarożkiem i szpinakiem
Składniki:
- 4 jajka na twardo
- 4 łyżki twarożku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól himalajska
- pieprz czarny
- kilka listków świeżego szpinaku
- czosnek
- cebula
Wykonanie:
- Szpinak opłucz, osusz i pokrój na kawałki.
- Rozgrzej olej kokosowy na patelni, dodaj szpinak, czosnek, cebulę, oprósz solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
- Obierz jajka, przekrój na pół (wzdłuż) i delikatnie wyjmij żółtka.
- Twarożek, żółtka i szpinak zmiksuj. Przypraw do smaku. Farsz przełóż do szprycy i napełnij nim połówki jajek.
Mazurek w wersji light
Składniki:
- 450g migdałów
- 3 białka
- 450 g cukru ksylitolu
- 3 krople olejku migdałowego
- pełnoziarnista mąka
- masło
- daktyle
- suszona żurawina
Wykonanie:
- ⅔ migdałów zmiel w maszynce i utrzyj z połową cukru.
- Pozostałą część migdałów grubo posiekaj.
- Dodaj białka, resztę cukru i olejek migdałowy. Mieszaj do czasu, aż powstanie gęsta masa. Masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Do dekoracji użyj posiekanych migdałów, suszonej żurawiny, daktyli.
- Piecz przez 40 minut w temperaturze 180*C.