Lemo-chia! Co to takiego i jak smakuje? Przekonaj się!

Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni…znasz to? Myślisz „nuuudaa”… My udowadniamy, że tak nie jest! Proponujemy sprawdzić przepis na lemoniadę z dodatkiem nasion chia! To one są źródłem m.in. błonnika i cennych przeciwutleniaczy.

Lemo-chia, czyli nasza wariacja na temat tradycyjnej lemoniady, nie bez powodu zawiera w swym składzie nasiona chia. Nasiona szałwii hiszpańskiej nadają się do wykorzystania w kuchni np. użyte jako składnik puddingu albo musli. Jednak mało kto wie, że nadają się też do lemoniady!

Nasiona chia, to przede wszystkim bogactwo kwasów Omega 3, błonnika i lignanów, które odznaczają się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi i antyestrogenowymi. Oprócz tego zawierają magnez, cynk, żelazo i wapń. To dzięki temu chia ostatnio zyskuje tak ogromną popularność.

chia-nasiona

Jeśli masz dość rutyny, zaszalej i wypróbuj przepis na letni, orzeźwiający napój – lemoniadę z dodatkiem nasion chia:

Składniki dla dwóch osób

– 4 łyżki nasion chia
– 500 ml wody kokosowej
– sok z 2 limonek
– garść borówek lub malin
– kilka listków mięty
– kostki lodu

Przygotowanie

Wodę kokosową musisz schłodzić wcześniej. Najlepiej dzień przed przygotowaniem napoju włóż ją do lodówki. Owoce umyj. Do jednej szklanki włóż 2 łyżki nasion chia, część owoców i miętę. Wyciśnij sok z jednej limonki i zalej połową wody kokosowej. W drugiej szklance zrób to samo. Zamieszaj i wstaw lemoniadę do lodówki na 20 minut. Po tym czasie dodaj parę kostek lodu i gotowe!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.