Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Nie zawiera glutenu i ma dobroczynny wpływ na organizm, ponieważ go rozgrzewa, dodaje energii i odkwasza.
Kasza jaglana jest uzyskiwana z łuskanego ziarna prosa. Jest uważana za zdrową, ponieważ wykazuje właściwości alkalizujące organizm. Kasza zawiera duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do nasyconych – 2:1. Kwasy wielonienasycone mają wpływ na wzrost tzw. „dobrego cholesterolu” we krwi (HGL) i obniżają stężenie tzw. „złego” (LDL). Zmniejsza to ryzyko wystąpienia chorób serca.
Kasza jaglana zawiera też duże ilości witamin z grupy B i składników mineralnych, takich jak żelazo i lecytyna. Zawiera także krzem, który wpływ na stan naszych kości, kondycje włosów i paznokci.
Jeśli nie wiesz jak przyrządzić kaszę wypróbuj przepis na kaszę jaglaną z pomarańczą.
Kasza jaglana z pomarańczą
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
1 pomarańcza
100ml jogurtu naturalnego
2-4łyżek miodu
Garść rodzynek
Garść orzechów włoskich
1 laska cynamonu
1 gałązka mięty
Sól
Kaszę opłukać, zalać mlekiem i 1/2 szklanki wody. Dodać szczyptę soli i laskę cynamonu. Gotować ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka i przestudzić.
Pomarańczę sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę. Obrać i wykroić cząstki.
Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni, a miętę opłukać.
Smacznego!