MACA – super żywność Inków…

maccc22

Maca (Lepidium meyenii) jest rośliną która pochodzi z peruwiańskich Andów i rośnie na wysokości od około 3500 m. To sprawia że jest najwyżej uprawianą rośliną przeznaczoną do spożycia na świecie. Maca rośnie w skalistych glebach niegościnnych dla większości innych roślin i rozwija się w ekstremalnych warunkach klimatycznych. Maca wypuszcza liście i korzeń, o wielkości rzodkwi. Ten właśnie korzeń jest ceniony od tysięcy lat ze względu na swoje właściwości, zwiększające energie, wytrzymałość i płodność u ludzi i zwierząt.

Historia i tradycja…
Maca była używana od wieków w Andach jako pożywienie zwiększające płodności u ludzi i zwierząt. Maca zaczęła być stosowana między 1300 a 2000 lat temu w San Blas, Junin (obecnie Peru) przez rolników Inków. Pierwsza pisemna relacja z używania korzenia pochodzi z 1553 roku w Cieza de Leon. W 1653 roku hiszpański kapłan Cobo wskazuje na zastosowanie korzenia do jako stymulant płodności.

macc1

Maca – zawartość mikroelementów
-59% węglowodanów – Maca jest bogata w wysokiej jakości węglowodany, co w połączeniu z jej alkaloidami i innymi składnikami odżywczymi czynią ją doskonałym wyborem dla osób potrzebujących źródła trwałej energii
-10,2% białka – Maca jest zbudowana z łatwo przyswajalnego białka roślinnego.
-8,5% błonnika – maca zawiera stosunkowo duże ilości celulozy i lignin, które stymulują czynności jelit. Błonnik jest kluczowym elementem do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Kwasy tłuszczowe:
-dwadzieścia ważnych dla organizmu zostało znalezionych w Maca. Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią 40%, a nienasycone około 55%. Najczęściej występującymi kwasami tłuszczowymi są:
-kwas linolowy ~ 33%
-kwas palmitynowy ~24%
-kwas oleinowy ~ 11%
-kwas stearynowy ~ 7%
-kwas palmitoleinowy ~ 3%

Witaminy:
Tiamina (B1) – odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, pobudza wydzielanie hormonów z gruczołów płciowych. Tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból jest niezbędna dla zdrowego serca, mięśni i układu nerwowego.
Ryboflawina (B2) – ważna dla rozwoju ciała i wytwarzania czerwonych krwinek.
Niacyna (B3) – wspomaga krążenie, współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów,kwasów tłuszczowych i aminokwasów, w przemianach metabolicznych mających na celu uwalnianie energii, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.

Macę możecie też znaleźć w sklepie internetowym „Coś dla zdrowia.pl” 

macaaa

 

Korzystne właściwości maca dla kobiet:

-zwiększenie energii
-zwiększenie wytrzymałości
-zwiększenie libido
-poprawa płodności
-wzrost włosów
-poprawa kolorytu skóry
-równoważenie wydzielania hormonów w okresie menopauzy Zapobieganie osteoporozy
-wspieranie zdrowia tarczycy
-zwiększenie skupienia i jasności myślenia
-zmniejszenie depresji

Korzystne właściwości maca dla mężczyzn:
-budowanie mięśni
-zwiększenie energii
-zwiększenie wytrzymałości
-zwiększenie libido i zmniejszenie zaburzeń erekcji
-poprawa płodności
-wzrost włosów
-zdrowie prostaty (czerwona Maca)
-mocne zęby i kości
-zwiększenie skupienia i jasności myślenia
-zmniejszenie depresji

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.