Soczyste liście aloesu są prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia substancji. Sok z aloesu leczy alergię i trudno gojące się rany, obniża poziom cukru, poprawia odporność. Maści, kremy i żele z aloesu pomocne są w wielu schorzeniach skórnych, np. owrzodzeniach, oparzeniach, ranach.
Czterometrowe kolosy rosnące na Madagaskarze czy Wyspach Kanaryjskich niewiele przypominają niepozorne i mało urodziwe aloesy doniczkowe, które hodujemy w mieszkaniu. Lecz bez względu na to, z jak dużym okazem mamy do czynienia, w jego mięsistych liściach jest mnóstwo aktywnych substancji, np. aloina, barbaloina, aloeemodyna. Wykorzystuje się je m.in. do produkcji leków wzmacniających i bakteriobójczych. Wiadomo, że mogą wspomagać leczenie nowotworów. Testy laboratoryjne potwierdzają np. przydatność aloeemodyny w powstrzymywaniu rozwoju białaczki.
Aloes należy do sukulentów, czyli roślin magazynujących w swoich tkankach wodę. Dlatego świetnie znosi suszę. Lubi słońce i najlepiej rośnie na parapecie okna. Ziemia powinna być piaszczysto-gliniasta, a podlewanie umiarkowane. Jeśli chcesz aloes wykorzystać do celów leczniczych, roślina musi mieć 3 lata, a jej liście ok. 20 cm. Na tydzień przed zbiorem przestań ją podlewać.
Dzięki temu łagodzi objawy łuszczycy, egzemy i alergii, czyli chorób o podłożu immunologicznym. Aloes jest głównym składnikiem m.in. Biostyminy (podnosi odporność), Boldaloiny (działa żółciopędnie) i Alaxu (przeczyszcza).
Aloes wspomaga odchudzanie dzięki swoim unikalnym i wszechstronnym właściwościom. Pamiętaj jednak, że zarówno sok z aloesu jak i nalewka z aloesu są silnymi, naturalnymi środkami, dlatego nie wolno przyjmować ich stale.
Aloes ma działanie przyspieszające przemianę materii. I to na każdym poziomie. Począwszy od wzmożenia trawienia i wchłaniania w jelitach na komórkowych przemianach energetycznych skończywszy. Intensywniejsza przemiana materii powoduje też zwiększenie spalania kalorii – więcej ich potrzebujemy.
Sok z aloesu możecie zakupić w naszym sklepie internetowym: http://www.cosdlazdrowia.pl/
Przepis na wzmacniające wino z aloesem:
-50 dag liści aloesu
-1/2 l wytrawnego czerwonego wina
-3 łyżki miodu
-4 łyżki spirytusu
Liście umyj, osusz i w papierowej torebce włóż na tydzień do lodówki. Następnie posiekaj je, dodaj pozostałe składniki, szczelnie zamknij i postaw w ciemnym miejscu. Po 4 – 5 dniach przecedź przez płótno, wlej do butelki i przechowuj w lodówce. W pierwszym tygodniu kuracji pij 3 razy dziennie po łyżeczce na godzinę przed posiłkiem. Potem przez 4 tygodnie po łyżce stołowej, a w kolejnych 4 tygodniach znowu po łyżeczce