Mąka migdałowa – właściwości i zastosowanie

Jakie właściwości w sobie skrywa? I czy można ją przygotować we własnej kuchni? Odpowiedzi na te pytania oraz najważniejsze informacje na temat mąki migdałowej znajdziesz w dalszej części tekstu.

Zarówno ze względu na swój wyjątkowy smak, jak i bogatą zawartość cennych składników odżywczych, mąka migdałowa cieszy się coraz większą popularnością w naszej kuchni. Nadaje się ona do wypieku aromatycznych ciast, jak również może stanowić doskonały zamiennik dla tradycyjnej mąki w diecie bezglutenowej. A jakie inne, cenne właściwości skrywa w sobie mąka migdałowa?

Mąka migdałowa – jakie właściwości w sobie skrywa?

Mąka migdałowa otrzymywana jest wyłącznie ze zmielonych migdałów i to właśnie z nich pochodzą wszystkie cenne właściwości znajdujące się w niniejszym produkcie. Mąka migdałowa charakteryzuje się słodkim smakiem i barwą przypomina swój tradycyjny odpowiednik. Jednymi z najważniejszych składników odżywczych, jakie skrywa w sobie mąka migdałowa są nienasycone kwasy tłuszczowe (jedno- oraz wielo-nienasycone). Ponadto, niniejszy produkt charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością węglowodanów, przez co z powodzeniem może wykorzystywany być w diecie ketogenicznej. Warto również zwrócić uwagę na fakt, iż mąka migdałowa stanowi bogate źródło minerałów, takich jak: wapń, magnez i żelazo.

Stosowanie mąki migdałowej może przyczynić się do:

  • Obniżenia ciśnienia krwi (za sprawą antyoksydantów);
  • Obniżenia poziomu cholesterolu, a tym samym zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia w przyszłości (za sprawą bogatej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych);
  • Zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II (za sprawą obniżonej zawartości węglowodanów);
  • Spowolnienia procesów starzenia się organizmu oraz do zwalczania szkodliwych wolnych rodników (za sprawą zawartych w mące antyoksydantów).

Mąka migdałowa – zastosowanie w kuchni

Mąka migdałowa z powodzeniem może stanowić pyszny i zdrowy zamiennik dla tradycyjnej mąki. Warto również pamiętać, że niniejszy produkt nie zawiera w sobie glutenu, dlatego też świetnie sprawdzi się w diecie osób zmagających się z problemem jego nietolerancji lub celiakii. Mąkę migdałową możemy bez przeszkód wykorzystywać podczas:

  • Wypieku tradycyjnych ciast, ciastek oraz babeczek;
  • Pieczenia pizzy oraz wypieku chleba (w formie dodatku);
  • Przygotowywania słodkich placuszków i naleśników;
  • Zagęszczania wytrawnych sosów i zup.

Z mąki migdałowej jesteśmy również w stanie przygotować pyszne i kolorowe makaroniki, czyli francuskie ciasteczka, które z pewnością każdemu przypadną do gustu.

Mąka migdałowa – gdzie ją kupić?

Mąkę migdałową z powodzeniem możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Niemniej jednak, warto ją przygotować samodzielnie. Wystarczy przygotować około 500 gramów łuskanych migdałów, a następnie zmiksować je przy pomocy blendera.

UWAGA! Nie miksuj migdałów zbyt długo. Jeśli to zrobisz, z orzechów zacznie wydzielać się tłuszcz, a wówczas zamiast puszystej mąki uzyskasz masło migdałowe (które podobnie jak mąka, stanowi skarbnicę wartościowych składników odżywczych).

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.