Mąka migdałowa powstała w 100% w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych migdałów. Posiada charakterystyczny migdałowy smak i jest bardzo sycąca.
Co zawiera mąka migdałowa?
- białko
- witaminę E
- witaminę A
- witaminę B
- wapń
- potas
- fosfor
- cynk
- magnez
- kwas foliowy
Komu jest polecana mąka migdałowa?
- osobom na diecie bezglutenowej
- posiada niski indeks glikemiczny, dlatego mogą używać jej osoby zagrożone cukrzycą
- osobom chcącym poprawić wygląd skóry i opóźnić procesy starzenia organizmu (witamina E jest antyoksydantem)
- doskonała dla sportowców i osób będących na diecie niskowęglowodanowej
- kobietom w ciąży (z uwagi na kwas foliowy)
Zastosowanie mąki migdałowej
- do zagęszczania zup i sosów
- zamiennik mąki pszennej
- do wypieku ciast i pieczywa
- do omletów, tart
- do mokrych ciast typu brownie
-
Mąka migdałowa 500g16,99 zł
-
Mąka migdałowa 250g13,99 zł