Mąkę owsianą produkuje się ze zmielonych ziaren owsa. Jej kolor jest lekko kremowy, a w smaku łatwo wyczuć orzechową nutę. Ziarno owsa jest bogate w liczne składniki odżywcze. Mąkę owsianą można stosować, jako alternatywę dla mąki pszennej, uzyskując jednocześnie ciekawy smak potraw, bogatszych w wartościowe składniki zawarte w owsie.
Co zawiera mąka owsiana?
- błonnik
- białko
- węglowodany
- flawonoidy
- witaminy z grupy B
- witaminę K
- miedź
- cynk
- wapń
- potas
- sód
- selen
- magnez
Komu polecana jest mąka owsiana bezglutenowa?
- osobom chorującym na celiakię
- osobom z nietolerancją glutenu lub alergią na gluten
- osobom, którym dokuczają zaparcia (obecność błonnika)
Zastosowanie mąki owsianej
- do wypieku pieczywa
- do ciasta na naleśniki
- do placków i biszkoptów
- do ciasta na pizzę
- do makaronu
- do pierogów
- do kopytek
- do omletów
- do zagęszczania zup i sosów
- do panierek