Mąka owsiana bezglutenowa

Mąkę owsianą produkuje się ze zmielonych ziaren owsa. Jej kolor jest lekko kremowy, a w smaku łatwo wyczuć orzechową nutę. Ziarno owsa jest bogate w liczne składniki odżywcze. Mąkę owsianą można stosować, jako alternatywę dla mąki pszennej, uzyskując jednocześnie ciekawy smak potraw, bogatszych w wartościowe składniki zawarte w owsie.

Co zawiera mąka owsiana?

  • błonnik
  • białko
  • węglowodany
  • flawonoidy
  • witaminy z grupy B
  • witaminę K
  • miedź
  • cynk
  • wapń
  • potas
  • sód
  • selen
  • magnez

mąka owsiana bezglutenowa

Komu polecana jest mąka owsiana bezglutenowa?

  • osobom chorującym na celiakię
  • osobom z nietolerancją glutenu lub alergią na gluten
  • osobom, którym dokuczają zaparcia (obecność błonnika)

Zastosowanie mąki owsianej

  • do wypieku pieczywa
  • do ciasta na naleśniki
  • do placków i biszkoptów
  • do ciasta na pizzę
  • do makaronu
  • do pierogów
  • do kopytek
  • do omletów
  • do zagęszczania zup i sosów
  • do panierek

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.