Dbasz o dobrą kondycję i zdrowie swoich bliskich, ale nie wyobrażasz sobie życia bez puszystych naleśników i cotygodniowej pizzy? Na szczęście znaleźliśmy prosty sposób na to jak sprawić, aby Twoje ulubione dania stały się nie tylko zdrowsze, ale również o wiele smaczniejsze! Zastanawiasz się jak to możliwe? W poniższym tekście znajdziesz odpowiedź na to pytanie, a ponadto dowiesz się dlaczego mąka razowa powinna na stałe zagościć w Twojej kuchni.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Dlaczego warto wybrać mąkę razową zamiast tej tradycyjnej;
- Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie mąka razowa;
- Jak przygotować ciasto na naleśniki z mąki razowej;
- Jak przygotować ciasto na pizzę z mąki razowej.
Dlaczego warto wybrać mąkę razową zamiast tej tradycyjnej?
Mąka to produkt bez którego trudno jest nam obejść się w codziennej kuchni. Niestety, w większości przypadków w naszych domach króluje tradycyjna, drobno-zmielona mąka pszenna, która podczas procesu produkcji pozbawiona została większości cennych składników odżywczych. Na szczęście, istnieje prosty sposób na to jak wprowadzić zdrowe i niedrogie zmiany do życia miłośników mącznych dań i deserów. Z pomocą przychodzi nam tutaj mąka razowa (mąka pełnoziarnista), która zawiera zestaw cennych witamin i minerałów pozytywnie wpływających nie tylko na wygląd naszej sylwetki, ale przede wszystkim na nasze zdrowie. Charakteryzuje się ona lekko brązowym zabarwieniem i widocznością otrąb pszennych (w których skrywają się wartościowe składniki odżywcze). Niniejszy produkt bez przeszkód możemy stosować jako zamiennik tradycyjnej mąki pszennej.
Z mąki razowej z łatwością przygotujesz:
- Naleśniki;
- Pizzę;
- Pierogi;
- Tortillę;
- Domowy chleb;
- Placuszki śniadaniowe; oraz
- Ciasteczka pełnoziarniste.
Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie mąka razowa?
Mąka razowa w odróżnieniu od tej tradycyjnej nie zostaje pozbawiona wartościowych części ziarna (łuski, bielma, zarodka), które stanowią niezrównane źródło cennych witamin i składników mineralnych.
SKŁADNIK ODŻYWCZY | WARTOŚĆ W 100G |
Energia | 365 Kcal |
Tłuszcz (w tym nasycone kwasy tłuszczowe) | 2,3 g (0,5 g) |
Węglowodany (w tym cukry) | 67 g (4,0 g) |
Błonnik | 10 g |
Sól | 0,03 g |
Fosfor | 340 mg |
Magnez | 80 mg |
Żelazo | 3,4 mg |
Uwaga! Zawartość poszczególnych składników odżywczych może różnić się w zależności od producenta mąki.
Jak przygotować ciasto na naleśniki z mąki razowej?
Przepis na naleśniki z mąki razowej niewiele różni się od tego tradycyjnego. Niemniej jednak, jeśli chcesz uzyskać idealną konsystencję ciasta, podążaj za poniższymi wskazówkami.
Jakich składników potrzebujesz?
- 1,5 szklanki mąki razowej;
- 2 jajek;
- Szczypty soli himalajskiej;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek (extra vergine);
- ¾ szklanki mleka (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu);
- ½ szklanki wody mineralnej gazowanej.
Sposób przygotowania:
Krok I: Wszystkie składniki przełóż do wysokiej miski;
Krok II: Dokładnie zmieszaj wszystkie składniki przy pomocy miksera lub tradycyjnej trzepaczki;
Krok III: Na patelni rozprowadź niewielką ilość oliwy z oliwek;
Krok IV: Kiedy patelnia będzie już rozgrzana, usmaż na niej naleśniki z obu stron.
Nasza rada! Podawaj naleśniki z farszem ze świeżych warzyw (papryki, sałaty, kiełków rzodkiewki, oliwek, pomidorów oraz pieczonego kurczaka) w towarzystwie delikatnego sosu jogurtowo-koperkowego.
Jak przygotować ciasto na pizzę z mąki razowej?
Pizza też może być zdrowa! Wystarczy użyć do jej przygotowania odpowiednich składników.
Jakich składników potrzebujesz?
- 1 łyżki tradycyjnej mąki pszennej;
- 5-6 dużych łyżek mąki razowej;
- ¼ kostki drożdży;
- ¼ szklanki ciepłej wody;
- Szczypty soli;
- 1 łyżki cukru;
- 1 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Krok I: Rozkrusz drożdże do małej miseczki, dodaj do nich łyżkę tradycyjnej mąki oraz łyżkę cukru i zalej całość ciepłą wodą;
Krok II: Dokładnie wymieszaj wszystkie powyższe składniki i pozostaw je na 10 minut do wyrośnięcia;
Krok III: Do wysokiej miski przełóż 5-6 czubatych łyżek mąki razowej, następnie dodaj do niej szczyptę soli;
Krok IV: Kiedy drożdże potroją swoją objętość, dodaj je do mąki razowej i zacznij wyrabiać ciasto (przez około 10-15 minut);
Krok V: Kiedy ciasto będzie już elastyczne, dodaj do niego odrobinę oliwy z oliwek i wyrabiaj je przez następne 5 minut;
Krok VI: Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia (pod ręcznikiem papierowym lub bawełnianą ścierką) na około 1,5 godziny;
Krok VII: Z wyrośniętego ciasta uformuj pizzę i połóż na niej swoje ulubione składniki;
Krok VIII: Przygotowaną pizzę piecz w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 220oC.
Podsumowanie
Mąka razowa to zdrowa i niedroga alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej. Bez przeszkód możesz wykorzystywać ją w swojej kuchni podczas przyrządzania ulubionych dań. Pamiętaj również, że mąka razowa to doskonałe źródło cennych witamin i minerałów, które pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie Twojego organizmu.