Mąka razowa w Twojej kuchni. Podpowiadamy jak ją wykorzystać!

Dbasz o dobrą kondycję i zdrowie swoich bliskich, ale nie wyobrażasz sobie życia bez puszystych naleśników i cotygodniowej pizzy? Na szczęście znaleźliśmy prosty sposób na to jak sprawić, aby Twoje ulubione dania stały się nie tylko zdrowsze, ale również o wiele smaczniejsze! Zastanawiasz się jak to możliwe? W poniższym tekście znajdziesz odpowiedź na to pytanie, a ponadto dowiesz się dlaczego mąka razowa powinna na stałe zagościć w Twojej kuchni.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego warto wybrać mąkę razową zamiast tej tradycyjnej;
  • Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie mąka razowa;
  • Jak przygotować ciasto na naleśniki z mąki razowej;
  • Jak przygotować ciasto na pizzę z mąki razowej.

Dlaczego warto wybrać mąkę razową zamiast tej tradycyjnej?

Mąka to produkt bez którego trudno jest nam obejść się w codziennej kuchni. Niestety, w większości przypadków w naszych domach króluje tradycyjna, drobno-zmielona mąka pszenna, która podczas procesu produkcji pozbawiona została większości cennych składników odżywczych. Na szczęście, istnieje prosty sposób na to jak wprowadzić zdrowe i niedrogie zmiany do życia miłośników mącznych dań i deserów. Z pomocą przychodzi nam tutaj mąka razowa (mąka pełnoziarnista), która zawiera zestaw cennych witamin i minerałów pozytywnie wpływających nie tylko na wygląd naszej sylwetki, ale przede wszystkim na nasze zdrowie. Charakteryzuje się ona lekko brązowym zabarwieniem i widocznością otrąb pszennych (w których skrywają się wartościowe składniki odżywcze). Niniejszy produkt bez przeszkód możemy stosować jako zamiennik tradycyjnej mąki pszennej.

Z mąki razowej z łatwością przygotujesz:

  • Naleśniki;
  • Pizzę;
  • Pierogi;
  • Tortillę;
  • Domowy chleb;
  • Placuszki śniadaniowe; oraz
  • Ciasteczka pełnoziarniste.

Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie mąka razowa?

Mąka razowa w odróżnieniu od tej tradycyjnej nie zostaje pozbawiona wartościowych części ziarna (łuski, bielma, zarodka), które stanowią niezrównane źródło cennych witamin i składników mineralnych.

SKŁADNIK ODŻYWCZY WARTOŚĆ W 100G
Energia 365 Kcal
Tłuszcz (w tym nasycone kwasy tłuszczowe) 2,3 g (0,5 g)
Węglowodany (w tym cukry) 67 g (4,0 g)
Błonnik 10 g
Sól 0,03 g
Fosfor 340 mg
Magnez 80 mg
Żelazo 3,4 mg

Uwaga! Zawartość poszczególnych składników odżywczych może różnić się w zależności od producenta mąki.

Jak przygotować ciasto na naleśniki z mąki razowej?

Przepis na naleśniki z mąki razowej niewiele różni się od tego tradycyjnego. Niemniej jednak, jeśli chcesz uzyskać idealną konsystencję ciasta, podążaj za poniższymi wskazówkami.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Wszystkie składniki przełóż do wysokiej miski;

Krok II: Dokładnie zmieszaj wszystkie składniki przy pomocy miksera lub tradycyjnej trzepaczki;

Krok III: Na patelni rozprowadź niewielką ilość oliwy z oliwek;

Krok IV: Kiedy patelnia będzie już rozgrzana, usmaż na niej naleśniki z obu stron.

Nasza rada! Podawaj naleśniki z farszem ze świeżych warzyw (papryki, sałaty, kiełków rzodkiewki, oliwek, pomidorów oraz pieczonego kurczaka) w towarzystwie delikatnego sosu jogurtowo-koperkowego.

Jak przygotować ciasto na pizzę z mąki razowej?

Pizza też może być zdrowa! Wystarczy użyć do jej przygotowania odpowiednich składników.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 1 łyżki tradycyjnej mąki pszennej;
  • 5-6 dużych łyżek mąki razowej;
  • ¼ kostki drożdży;
  • ¼ szklanki ciepłej wody;
  • Szczypty soli;
  • 1 łyżki cukru;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Krok I: Rozkrusz drożdże do małej miseczki, dodaj do nich łyżkę tradycyjnej mąki oraz łyżkę cukru i zalej całość ciepłą wodą;

Krok II: Dokładnie wymieszaj wszystkie powyższe składniki i pozostaw je na 10 minut do wyrośnięcia;

Krok III: Do wysokiej miski przełóż 5-6 czubatych łyżek mąki razowej, następnie dodaj do niej szczyptę soli;

Krok IV: Kiedy drożdże potroją swoją objętość, dodaj je do mąki razowej i zacznij wyrabiać ciasto (przez około 10-15 minut);

Krok V: Kiedy ciasto będzie już elastyczne, dodaj do niego odrobinę oliwy z oliwek i wyrabiaj je przez następne 5 minut;

Krok VI: Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia (pod ręcznikiem papierowym lub bawełnianą ścierką) na około 1,5 godziny;

Krok VII: Z wyrośniętego ciasta uformuj pizzę i połóż na niej swoje ulubione składniki;

Krok VIII: Przygotowaną pizzę piecz w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 220oC.

Podsumowanie

Mąka razowa to zdrowa i niedroga alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej. Bez przeszkód możesz wykorzystywać ją w swojej kuchni podczas przyrządzania ulubionych dań. Pamiętaj również, że mąka razowa to doskonałe źródło cennych witamin i minerałów, które pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie Twojego organizmu.

 

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.