Mąka ryżowa i przepis na pyszne naleśniki!

Mąka ryżowa najbardziej znana i ceniona jest w kuchni azjatyckiej. To z niej wytwarza się makarony, papier ryżowy, pieczywo i słodkie wypieki. Azjaci używają jej do zagęszczania zup i sosów.Obecnie mąka ta zyskuje popularność na całym świecie, głównie z uwagi na to, że jest produktem bezglutenowym i może stanowić substytut mąki pszennej w diecie chorych na celiakię. Jest lekkostrawna, dlatego warto urozmaicać nią codzienne posiłki.

Mąka ryżowa może być wytwarzana z różnych odmian ryżu – białego, albo ciemnego. Nadaje się do tego ryż basmati, długoziarnisty, jaśminowy, pełnoziarnisty, naturalny ryż brązowy i okrągły ryż pełnoziarnisty.

Co dostarcza nam mąka ryżowa?

 Mąka ryżowa jest źródłem:

  • błonnika
  • magnezu
  • cynku
  • manganu
  • fosforu
  • witamin z grupy B

Mąka ryżowa w kuchni

Pełnoziarnista mąka z ryżu naturalnie jest delikatnie słodka. Nutę słodyczy da się wyczuć w pieczywie, panierkach i naleśnikach produkowanych na jej bazie. Ponieważ to rodzaj mąki bezglutenowej, należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji – 1 szklanka mąki pszennej odpowiada 3/4 szklanki mąki ryżowej.

Naleśniki z mąki ryżowej – przepis

Składniki:

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól i mieszamy. Wlewamy mleko i wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Naleśniki smażymy na oleju kokosowym. Podajemy ze świeżymi owocami lub domową konfiturą.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.