Od niemal trzydziestu lat produkuje się na świecie tyle cukru, że nie można go sprzedać. Kiedyś miał wartość złota, dlatego został okupiony cierpieniem milionów niewolników. Dziś my staliśmy się jego niewolnikami, i to na własne życzenie. Chyba nie ma groźniejszego dla naszego zdrowia produktu spożywczego.
Po alkoholu i papierosach cukier jest najczęściej przyjmowaną szkodliwą używką niszczącą nasz organizm nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Jest wszędzie: w chlebie, płatkach śniadaniowych, jogurtach, serkach, gotowych sosach sałatkowych, napojach, sokach owocowych, odżywkach dla niemowląt, nie wspominając batoników, torcików czy innych ciastek.
Biały cukier, tzw. spożywczy, uzyskiwany z buraka lub trzciny, jest pod względem chemicznym czystą sacharozą — stopień jego czystości można porównać do heroiny lub morfiny. Podczas obróbki zostają usunięte wszystkie wartości odżywcze buraka: witaminy, sole mineralne, błonnik. Produkt uboczny cukru, jakim jest melasa, zgarnia np. całe bogactwo chromu, manganu, miedzi, cynku, selenu. Biały słodki wyciąg z buraka, przedmiot pożądania i miara dostatku, nie zawiera nic poza pustymi kaloriami.
Dlaczego cukier jest trucizną?
1.Powoduje zakwaszenie organizmu
2.Wyjaławia nasz organizm z witaminy z grupy B co źle odbija się na pracy naszegp mózgu
3.Powoduje wzrost cholesterolu
4.Cukier przyśpiesza tworzenie się kamieni żółciowych oraz zapalenie wyrostka
5.Osłabia system immunologiczny
6.Cukier 'karmi’ komórki nowotworowe-obfita w cukier dieta powoduje wzrost wolnych rodników i oksydantów
To tylko kilka schorzeń, którym podwyższona zawartość cukru w organizmie może dopomóc.Dlatego zanim sięgniemy po tego 'cichego zabójcę’ lepiej się zastanówmy…
Tak dla ciekawości np. puszka coli to osiem łyżeczek cukru, szklanka soku z kartonu to dziesięć łyżeczek cukru, ciastko z polewą czekoladową — piętnaście łyżeczek cukru, podobną ilość cukru zawiera butla gęstego jogurtu owocowego,hmmm i co tu dużo mówić…
Aby ograniczyć spożycie cukrów prostych postarajmy się zatem:
1.Nie pomijać posiłków – zapobiegnie to do atakom „wilczego głodu”, który zmusza organizm do szukania szybkiego źródła energii.
2.Czytać i analizować dokładnie etykiety, unikając dodatku cukrów prostych, również w postaci syropów glukozowych i fruktozowych.
3.Unikać produktów wysokoprzetworzonych – bardzo często właśnie w nich ukryte są duże ilości cukru.
4.Nie dać się zwieść promocjom, które proponują zdecydowanie większe ilości słodyczy w zamian za niższą cenę.
5.Zamieniać słodycze na suszone i świeże owoce.